Vénás betegségek

Bevezető:
A vénás betegségekről  már valószínűleg mindenki hallott, sokan sajnos tapasztalták, vagy jelenleg is érzik a vele járó problémákat, a mindennapi életre ható negatív jelenségeket. A tévhittel ellentétben nem csak a nők betegsége, anatómiai és szerkezeti okoknál fogva leginkább a nőket érinti a téma, de a terápiája és megoldása mindkét nemnél ugyanaz!

A vénás betegségek legfontosabb tünetei:
Közismert tény, hogy a gyakori lábfájás, nehéz láb érzése, boka és lábszár duzzanata elsősorban a vénák gyengeségével hozható összefüggésbe. Sajnos a tapasztalatom alapján azt mondhatom, hogy a legismertebb kezelési lehetőségek a fáslizással, gyógyszerekkel, krémekkel és felpolcolással ki is merülnek, pedig mint majdnem mindenre, erre az esetre is speciális és hatékony mozgásterápia áll rendelkezésünkre!
A kezdetben inkább esztétikai és kozmetikai gondokat okozó kellemetlen tünetek amelyek először a lábszáron és combon visszértágulatok, bőrgyulladások és viszkető piros foltok formájában jelentkeznek később, kezelés híján komoly tünetegyüttessé alakulhatnak!

A vénás betegség okai:
Komoly szerepe van a genetikai hajlamnak, de ez önmagában talán kevés lenne. Ez esetben is mint a keringési betegségek nagy részénél a helytelen életmód tovább növeli a problémát és súlyosbítja a helyzetet. A mozgás  és sportolás hiánya, a túlsúly, túl szoros ruhák,  nem megfelelő cipők, valamint a meleg (szauna, termálfürdő) erősen befolyásolja a betegség lefolyását. A terhesség és szülés alatt is nőhet a kockázat, de természetesen ez nem a helytelen életmód, hanem a terhességgel járó anyagcsere és keringési változások hatása miatt van, de ettől még nem hagyható figyelmen kívül!  Ahhoz, hogy a baba születése után az édesanya mielőbb visszanyerje megfelelő állapotát a tüneteket kezelni kell és odafigyelni az el/változásokra.

A vénás betegségek hatása:
Ha a vénás betegség kezelés nélkül marad, az jelentősen befolyásolhatja a munkaképességet és az életminőséget! Súlyos esetben olyan szövődmények alakulhatnak ki, mint trombózis, gangréna, vagy fekély. Az ok, amiért a betegség kialakul az erek állapotával, szerzett, vagy öröklött kötőszöveti gyengeséggel hozható összefüggésbe. A különböző tényezők hatására a vénák kitágulnak, a billentyűk, amelyek a vért a megfelelő irányba “hajtják” már nem zárnak rendesen, és az erekben pangó vér a szövetekbe szivárog, megduzzad a láb. Ezzel együtt a bomlástermékek is felhalmozódnak a szövetekben, a bőr vérellátása is romlik, innentől már egy kisebb bőrsérülés is nehezen gyógyuló, fájdalmas sebet, fekélyt okozhat.

Megoldás:
Elsősorban a MEGELŐZÉS! Ha nehéz láb érzés tüneteit, bokaduzzadást, séta közben jelentkező vádlifájdalmat érzünk, az már figyelmeztető jelzés arra, hogy igenis a kezelés megkezdése szükséges! Gyógytornász segítségével gyorsan és könnyen megtanulható gyakorlatsor rendszeres végzésével az állapot gyorsan javítható, illetve a későbbi súlyosabb fázisok elkerülhetőek! Ne dőljünk be a reklámoknak, amik csodakrémekről, vagy csodakapszulákról szólnak! Bár valóban jól kiegészíthetik a mozgásterápiát, célirányos gyógytorna nélkül stabil és hosszan tartó javulás nem érhető el! A torna elemei és maga a mozgás az izom tónusát fokozás, valamint az izompumpát hozzák létre amely a vér visszaáramlását segíti. A tornán kívül szükséges életmód változtatás is, mindenkinek aszerint ami a lehetséges genetikai tényező fokozódását okozta. A teljesség igénye nélkül néhány lehetőség:
-ülő munka esetén lábakat ne keresztezzük, időnkénti felállással lábátmozgatással segítsük a keringést!
-a láb hosszú ülés alatt ne lógjon,használjunk valamilyen lábtartó alkalmatosságot!
-mozgás, sport, séta, kerékpározás, vagy úszás szerepeljen a hetünk programjában!
-merev, szűk orrú, túl magas sarkú cipő helyett kényelmes “aktív” cipőt hordjunk!
-kádfürdőzés meleg vízben nem ajánlott, vagy akkor utána hosszan zuhanyozzuk le lábainkat hideg vízzel!
-testsúly csökkentése!

Mindent összefoglalva az elsődleges megoldás a gyógytorna amely jól kiegészíthető az állapotnak megfelelően kompressziós harisnyával, bőrgyógyászati kezeléssel, megfelelő cipővel. Bár egyszerű és könnyű megoldásnak tűnik a műtét, de a műtét bármilyen típusú is, mindig MŰTÉT, inkább előzzük meg a súlyosbodó problémákat! Ha mégis arra kerülne sor, akkor az állapot fenntartásához később a gyógytorna beiktatása feltétlenül szükséges!

A fájdalom mentes járás, a gondtalan mozgás öröme az aktivitásunk kulcsa! Odafigyeléssel, rendszeres és célirányos mozgással minél többet próbáljunk megőrizni testünk épségéből! Elhatározást és kitartást kívánok mindenkinek!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu