Új év, új kezdet

Bevezetés:
Új év, új kezdet? vagy Új év új kezdet! A bizonytalanságot az előbbi, a lelkes határozottságot az utóbbi mondat hűen tükrözi. Lao Ce szerint (a taoizmus megteremtője) ” Az ezer mérföldes utazás egyetlen lépéssel kezdődik” . Függetlenül attól, hogy ezt az egyetlen lépést mikor kívánjuk megtenni, az IGAZI első lépés mindig elhoz valami újat, érdekeset, élvezeteset, tapasztalatot, új utat és azzal új “tájat”, környezetet.
Ahogyan minden évben, úgy a tavalyiban és az ez éviben is várhatóak új eredmények, új eszközök, új terápiák, szemléletek egészségünk megőrzésére, vagy betegségek kezelésére. Mindig kíváncsian és élvezettel olvasom milyen hosszú és kitartó munka, kutatás előzi meg egy-egy terápia, mozgáskezelés, vagy tornaeszköz kidolgozását, hatásának bizonyítását, eredmények felsorakoztatását! Egyre több és hatékonyabb kezelés áll rendelkezésünkre a gyógytornában akár eszközös, akár manuálterápiás, akár aktív tornával kapcsolatos területet nézünk. Éppen ezért ezúton szeretném újra több dologra felhívni a figyelmet:

Megelőzés:
Általánosságban elmondható, hogy amíg valami nem nagyon fáj, nem nagyon kellemetlen, nem nagyon csúnya addig az emberek nagy része figyelmen kívül hagyja az elváltozásokat. De miért is kellene megvárni amíg ezek a dolgok idáig eljutnak? Ha elváltozást észlelünk, fájdalmat, diszkomfort érzést mindenképpen időben érdemes a mozgásterápiát elkezdeni ahhoz, hogy a későbbi komolyabb elváltozásokat megelőzzük! Gyógytornászként biztosan állíthatom, hogy életvezetési, életmódbeli, mozgással kapcsolatos és tornával teljessé tett tanácsokat, mozgásterápiákat könnyen elsajátítható, mindennapokra alkalmazható lehetőségeket megismerve szinte minden mozgásszervi probléma megelőzhető!

Napi torna:
Rendszeres, minden nap végzett gyakorlatokkal sokat tehetünk állapotunkért! Az a tévhit él általánosan, hogy a rendszeres torna nehéz dolog, rákészülést, időt igényel és felborítja a napi teendőket! Ez nem így van, ha minden nap csak egyes testrészek tornáját elvégezzük el, 15-20 percben egyszerű és célirányos gyakorlatokkal, kialakíthatunk egy olyan heti tervet ami észrevétlenül beépül mindennapjainkba, nem igényelnek hosszas készülődést, vagy sok időt!

Betegségek kezelése:
Ne hagyjuk a betegségeket fejünkre nőni! Minden mozgásszervi elváltozásnak létezik speciális terápiás kezelése! Mindenképpen szakemberhez forduljunk az olyan izom, ízületi-, vagy idegi eredetű problémákkal amik akár rövid távon is, de problémát okoznak, akadályozzák egyes napi tevékenység, munka , vagy a napi rutin elvégzését!
A betegség a test kommunikációja, arról beszél, hogy valami nincs rendben, terhelésben, erőnlétben, szerkezetben változtatás szükséges! Senki nem szereti, ha nem figyelnek arra amit mond, mi se fordítsuk el a fejünket  a testünk “szavaitól”! Szakember segítségével még könnyebben, gyorsabban feltárhatóak az okok, kezelhetőek a sérülések, problémák, gyorsabbá válik a rehabilitáció!

Mindenkinek kívánok 2010-re örömteli, egészségben, testi-lelki-szellemi harmóniában teljes boldog évet! Kezdjük most azt a bizonyos ELSŐ LÉPÉST!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu