Ügyesség, készség, állóképesség

Bevezető:
A gyógytorna, testnevelés, edzés, tréning régi és komoly alapokon nyugvó tudomány, amikhez az anatómiai és élettani tudás elengedhetetlen.
Ennek a tudásnak a birtokában tudunk a különböző izomcsoportokra, ízületekre és az esetleg ezeket érintő betegségekre, tünetekre, megfelelő terápiát, mozgásanyagot, edzéstervet összeállítani.

Edzés, torna, gyógytorna:
Az évek során szerencsére újra egyre nagyobb hangsúlyt és teret kap a mozgásterápia, gyógytorna a kezelésekben és ami a legfontosabb a megelőzésben is. Az évente megrendezett szakmai rendezvényeken, vagy sportnapokon egyre korszerűbb, hasznosabb és hatékonyabb eszközökkel találkozhatunk.
Mivel a személyi edzésben és a testépítésben is egyre fontosabbá válik a mély-izomtorna, és az ízületvédelem, ahogy a gyógytornában elsődleges, így akár az előbbi vonal tornaeszközei közül is bátran válogathatunk, már sok átfedés létezik az ágazatok között.
Nagy változás, vagy inkább úgy mondanám visszatérés az, hogy az ügyességi, készségi és egyensúly-koordinációs feladatok kombinált és szakirányúbb formában ugyan, de fontos részei lettek a terápiáknak, kezeléseknek, edzéseknek. A néhai iskolai tornaórák zsámolyugrásai és medicinlabdás dobásai, egyéni és csoportos feladatai finomított és komolyabb formában ugyan, de sokszor jelen vannak! Aki azt gondolja, hogy ez pusztán játék próbáljon meg stabilan egy lábon állni, előre döntve a törzset és emellett medicinlabdát dobni….nem is olyan könnyű.
Ezek a gyakorlatok a “látványizmok” erősítése mellett (vagy helyett) azokat a stabilizáló izmokat erősítik amik megvédenek bennünket a mindennapi tevékenységek káros hatásaitól. Pl: egy aszimmetrikusan álló ember instabil helyzetben pl: 1 lábon állva, vagy dinamikus párnán állva kibillen így a tornázónak erősen a szimmetria felé kell törekednie amihez az inaktív “alvó” mély-izmait kell ismét munkára bírnia. A gyakorlatok vidámak, szórakoztatóak, de mégis hatékonyak és célirányosak. Ehhez bizonyos tünetek esetén azok megszűrése (fájdalom, zsibbadás) is hozzá járul, így nyújt teljes körű kezelést.

Aki nem hiszi járjon utána…

Mozgással teli szép napokat kívánok!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.