Tudatosítás

Bevezető:
A gyógytornára sok esetben, sok formában lehet szükség a megelőzésben, rehabilitációban, állapot fenntartásban. Minden torna, ahogyan a gyógytornázók személyisége is és a problémák betegségek is különbözőek, variábilisak. Egy dologban azonban minden terápia célja, oka és tényleges szerepe is azonos. Meg kell tanulnunk (újra) kapcsolatba lépni az izmokkal, felügyelni a munkájukat, irányítani a mozgásukat.

Gyógytorna szerepe a tudatosításban:
Közhelyes, de igaz, hogy a mozgást a mozgás által lehet javítani, gyógyítani, aktivitást csak aktivitással lehet növelni.
A mozgásszervrendszer rehabilitációját éppen ezért elképzelhetetlennek tartom a célirányos, szakszerű és hatékony mozgásterápia nélkül. Ennek első lépés általában a célzott terület átmozgatása, tornáztatása, erősítése. Egyértelműnek és világosnak tűnik ez, de sok esetben egy fontos dolog hiánya miatt nem jönnek létre az igazi, hatékony áttörések a gyógyulásban, erősödésben, vagy az állapot fenntartásában. A TUDATOSÍTÁS.

Gyógytorna és tudatosítás:
A gyógytornásznak nem az a szerepe, hogy sablonos gyakorlatsorokat diktáljon és gyógyulást varázsoljon! Nagyon fontos szerepe a szakembernek az, hogy a Beteget segítse újra kapcsolatba lépni az izmaival, tudván hogy melyik mozgás miért fontos és az adott gyakorlattal mi várható. Megszokásból és kapkodva végzett tornasor nem hozza azt az eredményt amit egy végiggondolt, tudatos, türelemmel és kitartással végzett gyakorlatsor eredményez!
Amennyiben a megelőzés a cél akkor is a tudatos izommozgáson, testtartáson van a hangsúly! Amint megismerjük és megtanuljuk testünk felépítését és mozgását, működését, máris közelebb jutottunk önmagunkhoz és saját irányításunkhoz! Könnyebben fogunk felfedezni elváltozásokat és könnyebben is fogjuk helyreállítani azokat!
Ha sérülés után kell újra dolgoztatni izmainkat, sokszor észrevehető, hogy a figyelmes izommunka és a tudatos gyógytorna után az eddig sérült oldal még erősebb és ellenállóbb is lesz mint az egészséges részek!

Szervezett munka:
Testünket és izmainkat akár egy munkahelyi csapatnak is felfoghatjuk, akik dolgoznak, fenntartanak, előre visznek, stabilizálnak. A gond ott kezdődik ha a főnök (vagyis mi személy szerint) igazából nem is tudja kinek mi a feladata. A dolgozók lelkiismeretesen teszik ugyan a  munkájukat de nem biztos hogy mindig jól, ezért az egész rendszerben “elcsúszást” eredményezhetnek. Ha valamelyik “dolgozó” pedig sérülés vagy betegség miatt kiesik a munkából, vajon hogy hozzuk vissza, ha nem tudjuk rendesen irányítani, mert nem ismerjük a munkakörét. Nem beszélve arról, hogy a kieső munkáját persze másnak kell végezni, emiatt pedig azok túlterhelődnek. Mi történne egy valódi munkahelyen, ha ilyen ködös viszonyok lennének?

Gyógytorna:
A fenti képzeletbeli munkahely példával természetesen nem arra céloztam, hogy mindenkinek kellene ismerni testének pontos anatómiáját vagy működését, mert erre vagyunk mi gyógytornászok, mozgásterapeuták, sporttal foglalkozó szakemberek. A lényeg csupán annyi, hogy ha mozgásra, gyógytornára, sportra kerül a sor a mozgásokat kövessük figyelemmel, az izmok működését próbáljuk rögzíteni, gondolattal, éberséggel is támogatni, tudatosítani!

Mindenkinek kívánok szép, sikerekkel teli napokat!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu