Törések rögzítése utáni kezelés

A gyógytorna területén igen gyakori eset a traumás sérülések (pl: törések)  utáni  terápia. Sokféle és sokféle okból kialakuló balesettel találkoztam már, és persze ezek lefutása is egyénileg változó, de egy közös dolgot biztosan meg kell említeni!

Nagyon fontos nyomatékosítani, hogy törés után, amikor a végtagot rögzítik, mondhatni “nyugalomba helyezik”, az adott ízület vagy végtagrész kezelése és terápiája nem mindig a teljes passzivitás!Sajnos sokszor tapasztalom, hogy a rögzítés körüli ízületek és izmok karban tartása és állapotnak megfelelő mozgatása a gipsz, vagy egyéb rögzítő eszköz hordásának ideje alatt elmarad! Pedig néhány apró dolog a  későbbi kezelést, gyógytornát, mozgásterápiát a gyógytornász és a Páciens számára is könnyebbé teszi!

A rögzítéskor az adott területet környező ízületek átmozgatása nagyon fontos lenne a fokozatosság elvét betartva ahhoz, hogy mikorra  az érintett testrészt újra “munkába szeretnénk állítani” ne az a kudarc érjen bennünket,hogy az egész végtag szinte mozgásképtelen. A rögzítés ne a teljes passzivitást jelentse, csak azt, hogy a gyógyuló, csontosodó részt ne terheljük, de például egy alkar törésénél ha a kart a nyakba akasztva rögzítik, a váll időnkénti átmozgatása nagyon fontos!Ahhoz persze hogy ne okozzon a mozgatás, mozgás problémát a gyógyuló területen, de szinten és karban is tartsa az izmokat és a mozgást, mindenképpen kérje ki szakember tanácsát, keressen fel gyógytornászt és kérjen az állapotnak megfelelő gyógytorna leírást és tanácsokat ahhoz, hogy a felépülés gyorsabb és fájdalom mentesebb legyen!

Minden ízületnek és állapotnak megfelelően van gyógytorna kezelés a rögzítés ideje alatt is, próbálja megelőzni a letapadásokat, a környező, de nem sérült ízületek mozgásbeszűkülését, “befagyását”, és tegyünk azért hogy megszabadulva a rögzítéstől mielőbb a lehető legjobb állapotba kerülhessen a gyógyuló terület!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu