Törés kézfejen, vagy lábfejen

Bevezető:
Általában úgy vélekedünk, hogy egy törés minél kisebb területen történik, minél kisebb csontot érint annál kisebb jelentőségű, annál kevésbé aggasztó és a rehabilitáció ezzel arányosan gyorsabb, stabilabb és fájdalommentesebb lefolyású.
Aztán van, hogy egy kézben, vagy lábban szerzett törés esetén nem csak a fentiek ellentétére nyerünk bizonyítékot, hanem arra a nagy igazságra is, hogy minden-mindennel összefügg. Vagyis, egy “apró” kézközépcsontnyi törés rehabilitációja, megfelelő gyógyulása, vagy éppenséggel hiányos terápiája kihathat későbbiekben a csukló, vagy akár a könyökízület állapotára, fogásra, szorításra, kézerőre is! Vagyis a mindennapjaink akadálya is lehet ha ez a “kis” baleset nem kap megfelelő ellátást!

Kéz:
Kéz alatt értem a csuklótól az ujjak végéig terjedő testrészt. Mindennapjaink egyik legfontosabb “eszköze” a kezünk. Észrevétlenül teszi a dolgát mind érzésben, mind fogásban, tartásban, szorításban, a testtel szinkronban mozogva, de még a beszélgetés közbeni gesztikulációban is fontos szerepe van! Éppen ezért olyan jelentőségteljes, hogy rehabilitációja megfelelő legyen! Számtalan variációja lehet a kézen belüli töréseknek. Felépítése alapján kéztőcsontokból, kézközépcsontokból és az ujjakat alkotó csöves csontokból áll. Ezek közül bármelyik, vagy egyszerre több alkotó elem sérülhet. Gyakori  esés közben a kitámasztási reakció miatti tenyérre, vagy tenyér gyökre esés, ami miatt a kéztő csontjai és a kézközép csontjai egyszerre törhetnek (ebben az esetben sokszor együtt jár ez a csukló ízületét is alkotó radius /a hüvelykujj felöli alkarcsont/ sérülésével is, de ez egy másik fejezet témája).
Általában műtéti úton elhelyezett fémlemezes, csavaros, vagy dróttal történt rögzítés után külső fémrögzítést (fixateur externi) vagy gipszrögzítést helyeznek a Beteg karra, kézre melynek 3-6 hét a javasolt időtartama. Természetesen a külső rögzítések eltávolítása képalkotó eljárások (pl:Rtg) után történik, miután megbizonyosodtak a kezelő orvosok a megfelelő csontosodásról. A kéz szabaddá tétele után fontos a mielőbb megkezdett gyógytorna ! Az ujjak  és a csukló módszeres átmozgatása, majd az izmok életre keltése azért is nagyon fontos, mert a tenyéren nagyon sok ín és ideg fut át. Az inak letapadása mind a keringést, mind az idegi vezetéseket akadályozhatják, befolyásolhatják, ezek miatt a fogás, érzés, szorítás, és a finommanipulációs mozgások is károsodhatnak, amik egy életre problémát jelenthetnek!
Általában a bemozgatással, ujjak, csukló nyújtásával, hegkezeléssel telik az első pár hét, majd ha az izmok már elég rugalmasak és a kéz mozgása is felszabadul , megfelelő a nyújtás és hajlítás akkor a célirányos erősítés kerül előtérbe. ezekhez már kislabda, erősítő gumik is szükségesek, és mielőbb el kell kezdeni a finom-manipulációs gyakorlatokat , ugyanakkor az egész felső végtag átmozgatását és erősítését, hogy mielőbb visszaépülhessen a kar-kéz mozgása a testsémába!

Láb:
A láb alatt a boka és a lábujjak vége közötti részt értjük! A láb a lábtőcsontokból, lábközépcsontokból, sarokcsontból és a lábujjak csöves csontjaiból áll. Általában esés következtében inkább a sarokcsont és a boka sérül, de ezekkel együtt lehet érintett a lábközép és a lábtő, valamint a lábujjak csontjai. Ha nehéz tárgy esik a lábra szinte elkerülhetetlen valamely ujj, vagy a lábközép sérülése. Fontos tudni, hogy az alsó végtag izomereje egy ilyen eset után a rögzítési idő alatt is rohamosan fogyhat ezért már akkor el kell kezdeni a tornát, majd a rögzítés letelte után mielőbb újra kell a mozgást indítani, mert a terhelhetőség szempontjából a mielőbbi helyreállítás javasolt! A törés következtében sérülhet a láb szerkezete, akár maradandóan is, hiszen a lábboltozat amúgy is sérülékeny szerkezetének helyreállítása sokszor már nem lehetséges, de a megváltozott szerkezetre ráerősíthetőek az izmok, így csak minimális lehet a következmény  a későbbiekben!
Ehhez azonban szakember , szakszerű gyógytorna és kitartás, valamint türelem szükséges.
Na, és persze annak belátása, hogy ezen “kis csontok” – “kis törések” megfelelő gyógyítása, a hozzájuk kapcsolódó mozgások megfelelő helyreállítása ugyanolyan fontos mint a nagyízületek kezelése lenne!

Mozgással teli szép napokat kívánok mindenkinek!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu