Teljes kezelés

Bevezető:
Amikor valamelyik végtag, vagy testünk adott része, területe sérül, akár hirtelen, baleset következtében, vagy lassabb folyamattal, túlterhelés, deformitás következtében a diagnózis felállítása után a terápia általában csak az adott végtagra, test –  területre kezdődik el. Maga a kezelés, legyen az borogatás, gyógytorna, vagy bármilyen foglalkozás az esetek többségében lokálisan az adott problémára indul, majd sajnos ezzel is ér véget. Pedig egy terület sérülésekor a többi rész működése, érintettsége, használata is változik, gyengülhet, túlterhelődhet, a testkép megváltozása miatt a szerkezet átalakulhat. Szeretnék most az alábbiakban arról írni egy kicsit, mit is jelent bizonyos esetekben a sérült oldal, végtag kiesése, időszakos, vagy akár hosszú távú, maradandó funkció változása miatt az “ép” területek használatának megváltozása, vagy az ép funkciójú testtájak elhanyagolása a gyógyulás alatt.

Esetek:
Ha például egy alsó végtagi sérülés miatt (csípő, vagy térd törése) az érintett végtag rögzítésbe kerül, az utasítás általában úgy hangzik, hogy a rögzítés idejére tehermentesítés (járógipsznél részlegesen), óvatosság, leginkább tehermentesítés javasolt, majd  a rögzítés levétele után a terápia, mozgásterápia, gyógytorna megkezdése javasolt. Na, igen, ez jól is van így , de csak az érintett végtag szempontjából…vajon mi történik eközben a másik oldalon? Az ép oldal a megváltozott testtartás, mozgásminták, testkép miatt eleve érintetté válik, ha pedig a kevesebb mozgást is hozzá tesszük, akkor még le is gyengül! Hosszabb ideig tartó gipszhordás, rehabilitáció esetében mindig fontos szem előtt tartani, az ép oldal fokozottabb igénybevételét, a nagyobb súlyt amit tartani kell egy oldalon, és azt, hogy a mozgás és az aktivitás csökken, beszűkül. Ilyenkor először is a kondíció megtartásához, majd a nagyobb terhelés miatti felerősítéshez elengedhetetlen egy olyan személyre és végtagra szabott gyakorlatsor összeállítása szakemberrel, ami a továbbiakban felmerülő változásokhoz jól alakítja a használatban lévő végtag izomzatát és erejét!
Konkrét példával élve; traumás sérülés utáni csípőműtét hosszú és lassú gyógyulási folyamattal jár ami alatt csak fokozatosan növelhető az érintett oldal terhelése. Ilyenkor a mankózás és az aszimmetrikus terhelés miatt nem is csak a másik láb, hanem még a gerinc és a kar, váll izomzata is érintetté válik, A kevesebb mozgás miatt a comb izomzata szinte azonnal apadni kezd (mindkét combon!), ráadásul a testtartás változása, valamint a fent említett aktivitás csökkenés miatt a gerinc körüli izmok és törzsizmok is hamar veszítenek tónusukból. Ha nem tartjuk karban a “meglévő” területeket akkor sajnos olyan problémák is előjöhetnek, amik addig egyáltalán nem voltak jelen (derékfájás, váll fájdalma, másik oldali térd, vagy boka fájdalma)

Felső végtag sérülése esetén; például egy közlekedési baleset során eltörött csukló gyógyulása olyan hosszabb időtartam ami alatt a másik kéz, kar, váll izmai már elfáradhatnak, az ízületek túlterhelődhetnek, ha nincsenek a fokozott terhelésre felkészítve! A váll izomzata mindkét oldalon feszesebbé válhat, ami aztán a nyakizmokat is érintheti ezzel okozva nyak-, vagy fej fájdalmat.

Nagyon fontos a törzsizomzat megtartása hosszabban tartó gyógyulásnál, mert ha csak az adott részre koncentrálunk akkor mire az meggyógyul jöhet valami más elő, amire nem is számított a Beteg.

Gyógytorna a “jó” oldalra is:
Fontos megemlíteni, hogy a gyógytornának még az ép oldalra is személyre szabottnak, szakember által összeállítottnak kell lennie, mert egy felületes átmozgatás, vagy nem elég hatékony erősítés sajnos nem fogja meghozni a várt eredményt! Az egész test átmozgatása, felkészítése szükséges. Sok esetben talán furcsán hangozhat, hogy egy alsó végtagi sérüléshez miért mozgatjuk meg a vállat, de ha figyelembe vesszük azt, hogy a mankózás egy hirtelen jött plusz terhelés a testnek amire nem volt felkészülve akkor már érthető, mit is szeretnénk elkerülni a tornával!

Minden gyógyulónak kívánok gyógytornával, felerősödéssel eltöltött aktív napokat, még akkor is ha a sérült oldal mozgatása egyelőre kimarad a gyakorlatsorból!

Pap Andrea – Gyógytorna
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu