Tartásjavításra is kineziológiai taping!

Előző írásomban is egy fontos korrekciót mutattam be, név szerint a gyermek bokasüllyedést, illetve lúdtalpat. (a két diagnózis nem megegyező, csak a köznyelvben, bokasüllyedés a boka befelé dőlése, amikor a belboka csont a talaj felé áll, a boka befelé dől, lúdtalp a talpi hosszanti és/vagy haránt boltozat lapulását jelenti)

Most a testtartás javításáról írok, amit a kineziológiai taping remekül kiegészít!
A helyes testtartás nem csupán esztétikai kérdés! A test megfelelő tengelyét az anatómiai felépítésünk alakítja ki, ennek eltérése egy helytelen testtartásból adódóan nagy terhet tesz az ízületekre és túlnyújtja, vagy rövidíti az izmokat, azok optimális tónusa helyett.

A megfelelő tengely a fül-váll-csípő-térd-boka egy egyenesben tartása. Az ízületek optimális esetben egymás felett helyezkednek el.

A kineziológiai taping egy kiegészítő kezelés a megoldás érdekében. Fontos ugyanis az ízületek, korrekciója a helyes tartás tengelyében, majd ezzel a „javított” tartással együtt végezve a mindennapi mozgásokat, a gyógytornát, vagy edzést, kialakul a megfelelő PROGRAM. Minden izom tónusa programozva van, ezáltal pedig az ízületi helyzetek és a tengelyek is. A program a mindennapi mozgások, test-, és ízületi tartás, állandósult izomtónus alapján alakul ki. Ezek a programok rögzülnek ugyan, de felülírhatóak. A tapinggel beállítjuk a megfelelő izomtónust, az ízületi tengelyt, a mozgáslánc vonalát, majd 4-5 napig ebben a helyzetben marad a taping által. Akár már az első ragasztás maradandó eredményt hozhat, általában 4-5 ragasztási idő alatt (egy ragasztás kb. 5 nap) rögzül teljesen a korrekciós tartás.

Gyógytorna keretében felhelyezett tape általában az óra végén, vagy utolsó harmadában kerül fel a testre. Előtte izomlazítás, átmozgató torna, szükség esetén manuálterápia, izomcsomó oldás és egyéb izom oldások történnek.

A taping hosszú távú terve az izommemória kialakítása. Az izomban programozódik a helyes tónus és a test helyes tartása, ez a többedik ragasztás után már látványosan javulhat a törzs tengelye.

Korrekciós ragasztás mellett tornázva megmarad a testtartás, mert az izmok felerősödnek a megfelelő tartásra.

Legfontosabb ragasztások a váll hátrahúzása, valamint a lapocka lezárása.

Minden esetben szimmetrikusan ragasztjuk a két oldalt, nagyon fontos a helyes testtartás beállítása, az izmok megfeszítése a ragasztás alatt, majd a mindennapi izomtónus építés az adott gyakorlatokkal.

A helyes testtartás kialakítása, vagyis a tengelyeltérés „kijavítása” rövid és hosszú távon is érezhető változásokat eredményez. Az izmok tónusának helyreállítása megszünteti a kötöttség érzését, automatikusan oldódnak a rövidülések, izomcsomók. Fájdalom is oldódhat, bár ennek végleges megoldásához a torna is szükséges az izmok anyagcsere javításához. Javul az izmok vérkeringése, oxigenizációja, az ízületek rossz terhelése csökken, a szimmetria helyreállításával az egész test nagyobb terhelhetőségét jelenti.

A testtartás javító korrekciós ragasztás gyermekkortól ragasztható, tulajdonképpen bármilyen korig. Fontos, hogy a testtartás izmokkal helyreállítható legyen. Ha a tengely nem beállítható izomerőből, úgy csak részleges eredmény várható, de terhelhetőség növelésében és fájdalom csökkentésben így is okozhat javulást.

A kezelés menete:

  • állapotfelmérés (izületek tengelyének vizsgálata, izmok vizsgálata)
  • izomkezelés, ha szükséges (izomlazítás, izomcsomó oldása)
  • helyes testtartás beállítása, megéreztetése, gyakorlása
  • néhány „programozó” gyakorlat megtanítása
  • korrekciós testtartásban beragasztás

A gyógytorna és a taping bármeddig alkalmazható, a helyes testtartás kialakítása után is javasolt 1-2 havi kontroll, ülő foglalkozás és mozgáshiány mellett ajánlott újra és újra, szinte kúraszerűen ismételni a ragasztásokat és a gyógytornát.

Aktivitásban gazdag, örömteli napokat kívánok!

Pap Andrea
06204263732
andrea@papandrea.hu