Tartásjavítás

A gerinc görbületei:
A gerincünk fiziológiás görbületei csecsemőkortól alakulnak ki. Az ülés, állás és a járás begyakorlásával, vagyis a törzsizomzat kifejlődésével folyamatosan jönnek létre, biztosítva a helyes tartást az egészséges mozgáshoz, a fizikai erőhatások rugalmas elnyeléséhez. Normális körülmények között kb. 6-7 éves korra a gerinc nyílirányú görbületei kialakulnak és az egyén automatikus és jellegzetes tulajdonságává válnak. A hosszú évek alatt kialakuló görbületek szerkezetét azonban tönkre is tehetjük, károsíthatjuk ha a már gyermekkorban megkezdett ülő-, és mozgásszegény életmóddal a hát-és törzsizomzat teherbíró képessége fokozatosan csökken!

A tartási rendellenességek:
A helytelen tartási típusok két, illetve három fajtáját különböztetjük meg. Egyik a háti szakasz fokozott domború helyzete, másik az ágyéki (derék) gerinc fokozottan homorú helyzete, a harmadik pedig a kettő együttes jelenléte. A hanyag tartás és a vele járó gerinc görbületi elváltozás általában csak egy része a tünetegyüttesnek ami utal még az izomrendszer gyengeségére, a laza ízületekre! Jellemző velejárója a lúdtalp, az előreboltosuló has, előreeső vállak, és a fáradékonyság is!

Terápia, gyógytorna:
Egyik legfontosabb lehetőség a probléma elkerülésére a tudatos megelőzés! Ez azt jelenti, hogy már kisgyerek kortól érdemes hangoztatni, és előtérbe helyezni a rendszeres testmozgást,sportot, gyógytornát, a helyes tartást, felhívni a gyermek figyelmét a megfelelő ülésre, állásra! Ha már kialakultak a gerinc görbületeinek elváltozásai akkor sincs még késő (sosincs) és a deformitásoknak megfelelően egy célirányos, korrigáló gyógytorna elkezdése ajánlott! Rendszeres és célirányos gyógytornával és mozgással, valamint tudatos korrekcióval tehát helyrehozhatóak az elváltozások. Ha már rögzült a helytelen tartás, és az általa okozott sagittalis görbületi elváltozások, akkor is fontos a gyógytorna ahhoz, hogy a tünetek, mint rugalmatlan és fájó izomzat, derék-, vagy nyakfájdalom enyhülhessenek, vagy megszűnhessenek és természetesen azért is, hogy további romlás ne következzen be! Elhanyagolt esetben az elváltozások végleg rögzülnek, saját izomerővel már nem korrigálhatóak később pedig az ezáltal kialakult tartási rendellenesség és a vele járó asszimmetria több ízületben (csípő, térd, nyak, váll) is okozhat további elváltozásokat!

Kezelés gyógytornával
A gyógytorna abban segít, hogy a még alakítható elváltozásokat saját izomerővel korrigálja, hogy a már rögzült deformitások általi fájdalmat, diszkomfort érzést enyhítse, vagy megszüntesse, és olyan törzsizom erőt hozzon létre, hogy a korrigált helyzetet meg is tudja tartani! Ezáltal az izom ereje több terhet tud levenni a gerincről és ezzel a tehermentesítéssel további deformitásokat előzhet meg! Fontos tehát a torna, már napi fél órás speciális ,személyre szabott gyógytornával sokat tehet gerincének épségéért, az egészséges és szép testtartás rögzítéséhez, vagy kialakításához!Kérjen személyre szabott gyógytorna leírást testtartása javításához, diszkomfort érzés és fájdalom megszüntetéséhez, vagy ahhoz, hogy egész napi ülés és görnyedés után megfelelően átmozgathassa az érzékeny szakaszokat!

Pap Andrea
www.papandrea.hu
andrea@papandrea.hu