STROKE

Bevezető:
Rettegett betegség hazánkban az agyvérzés , talán többen ismerik, mint a szívinfarktust, vagy a tumoros betegségeket. Ijesztő a szám, miszerint a fejlett országokban a stroke a harmadik leggyakoribb halálok. Az elmúlt években valóban stabilan növekedett a stroke betegek száma és bár a közvetlenül a stroke azonnali halálozásának száma csökkenni látszik, sajnos a betegség szinte sosem tűnik el nyomtalanul, maradandó károsodásai az egész életet, életvezetést megváltoztatják, ezért nagyon fontos a mielőbbi hatékony rehabilitáció és a korai mobilizálás!

STROKE:
Az agyvérzéseket kialakulásuk szerint két csoportba soroljuk:
-“fehér” agyvérzés: egy érszakasz akut elzáródása valamilyen okból (pl: embólia)
-“vörös” agyvérzés: egy ér felszakadása miatt vér tör be az agyszövetbe
Kockázati tényezők:
-magas vérnyomás, szívbetegségek
-cukorbetegség
-dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
-zsíranyagcsere zavarai
-mozgásszegény életmód

Rehabilitáció:
Függetlenül attól, hogy mely tényező okozza a betegséget a stroke által létrehozott károsodás általában a féloldali bénulás, bár a tünetek elég komplexek, mert attól függ a későbbi állapot, mely agyterületet érinti a károsodás. A rehabilitáció és természetesen a gyógytorna célja is egy; az önálló életmód, önálló járás elérése, életminőség javítása, a Beteg visszaillesztése a mindennapjaiba amennyire csak lehet! Nagyon fontos tényező azonban a hatékony gyógyuláshoz a Beteg hozzáállása, együttműködése, kooperációja! A Beteg közreműködése nélkül a rehabilitáció sikertelen! Ez lehet az elsődleges akadályozó tényező a gyógyulásban!

Jól felépített terápia:
Nagyon fontos a jól felépített terápia, mind a fizikai mind a mentális tünetek gyógyításához! Legelső feladat a gyógytorna szemszögéből a megfelelő állapotfelmérés, pontos feltérképezése annak, hogy milyen funkciók vesztek el, miket kell visszahozni, erősíteni. Végleges funkcióvesztés esetén a kompenzáló mozgások fel/kiépítése szükséges az önállóság eléréséhez! Elsősorban az izommozgások zavarát kell kezelni, lassú, fokozatos terheléssel növelve a gyógytornát, spasztikus izomzat rugalmasságának fokozása, petyhüdt izomzat átmozgatása, erősítése szükséges passzív, vezetett aktív és aktív tornával!
A legnagyobb mértékű javulás az akut szakaszt követő 1-3 hónapban jelentkezik leginkább, de természetesen a későbbiekben is várhatóak eredmények, leginkább az egyensúly és a koordináció, valamint az erőnlét területén. Az első három hónapban egyébként gyakran találkozhatunk úgynevezett spontán rehabilitációval is, ami azt jelenti, hogy egyéb beavatkozás nélkül otthoni körülmények között is a szervezet öngyógyító folyamatai által is bekövetkezhet viszonylagos javulás, nemritkán látványosan. Sajnos azonban ez egy idő után megreked, és célirányos, szakszerű kezelés nélkül az állapot stagnál, vagy visszaesik.

Poststroke depresszió:
Az egyik leggyakoribb akadályozó tényező a gyógytorna és a rehabilitáció során a Beteg hangulati ingadozása, negatív hozzáállása, vagy passzivitása. Sajnos gyakran előfordul hogy a gyógyulás és a mozgásterápia ezért nem halad, bár gyógyszeres kezeléssel ez a mentális helyzet javítható, de amennyiben a Beteg pszichés állapota nem változik, a gyógytorna sajnos nem hoz eredményeket.

Stroke utáni gyógytorna:
A szélütés után elsődleges feladat az aktív mozgás beindítása, kóros mozgásformák megszüntetése. Minél több mozgásingerrel vesszük rá a Pácienst az aktív mozgások elindítására. Rendszeres és sűrű gyakorlással a mozdulatok automatikussá válnak, beépülnek. Féloldali bénulásnál nagyon fontos a helyes fekvés (pozicionálás), majd fordulás, felülés, felállás megtanulása. Járáshoz a segédeszköz kiválasztása nagyon fontos, járókeret, három-, vagy egypontos bot, a “lógó lábfejhez” peroneus emelő szükséges.
A bénult oldalon a végtagok minél jobb mozgásának elérésére törekszünk, az ép oldalon pedig az erősítésre, mert a későbbiekben az fogja majd viselni a nagyobb terhet, átvenni a mozgások nagy részét! A lakásban, házban akadálymentesítés szükséges, és olyan élettér kialakítása hogy  a Páciens hazatérve minél nagyobb mozgástérben minél több mindennapi tevékenység elvégzésére legyen képes!

A Stroke utáni rehabilitáció nagyon komoly csapatmunka ami egyaránt igényli az orvos, a gyógytornász, logopédus, pszichológus és a család együttes munkáját, kitartását, türelmét a Páciens későbbi minél magasabb szintű gyógyulásának érdekében! A strok-os beteg élete, körülményei és helyzete gyökeresen megváltozik enyhe maradványtünetek estén is, ezt mindig figyelembe kell venni és a rehabilitáció befejeztével is alkalmazkodva az új helyzethez segíteni a Beteget emberien és méltósággal élni! Köszönöm a velem együtt dolgozó csapatnak ezúton is a segítséget a gyógyításhoz!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu