Stressz és gyógytorna

Bevezető:
Napjainkban a stressz  említése, érzése és megjelenése olyan mindennapi lett, mint ahogy a levegőről, étkezésről, napi tevékenységekről beszélünk! Az sajnos hogy ez ellen mit tehetünk már kevésbé ismert, mint az is, hogy amikor az első testtünetek megjelennek kihez forduljunk hosszútávú célirányos kezelésért.

Mozgásszervi érintettség:
A stressz a mozgásszervrendszerben leginkább az izmokat érinti, az elsődleges tünetek is ott jelennek meg először! A legérintettebb területek az álkapocs körüli izomzat, nyak-váll izmai és a csípő területe! Először csak feszülő, kötött érzés jelentkezik az izmokban, ami később krónikus, fájdalmas rugalmatlansággá, feszüléssé alakul át. Ha nem történik kezelés, akkor a merev, kötött állapot fokozódik, majd állandósul. Innen már nehezebb a folyamatot visszaállítani, az izmok állapotának romlása pedig előbb- utóbb áttevődik az ízületekre is. A test a stressz okozta elváltozások hatására, kezeletlen esetben a gyorsabb, már fiatal korban is jelentkező elhasználódáshoz, ízületi kopásokhoz, gyulladásokhoz, izmok merevségéhez, sérülékenységéhez vezet.

Kezelése gyógytornával:
A gyógytornát sajnos ritkán hozzák  összefüggésbe a stressz oldással!  Pedig a célirányos, rugalmatlanságot, állóképességet javító, személyre szabottan dinamikusabb, vagy lassabb gyógytornát összeállító szakember sokat segíthet az általános állapoton, terhelhetőségen! A jól felépített mozgásterápia  az izmok feszülését, a mozgás harmóniáját állítja helyre ráadásul segít elterelni a gondolatokat, egyéni vagy csoportos mozgásterápia formájában  segít kikapcsolódni, elmerülni egy másfajta tevékenységben, ami ráadásul segíti az izomegyensúly helyre állását!
Megelőzésként általános, az egész testre egyaránt kiterjedő átmozgató, izületi és izomműködést fokozó gyakorlatokkal, már meglévő tüneteknél pedig a célzott területekre speciális gyógytornával kiegészített komplex mozgássor szükséges

Tünetek:
Látható tünetek: rossz tartás, felhúzott vállak, aszimmetrikus tartás, behúzott nyak, feszes, tömbösen mozgó törzs. Érezhető tünetek: feszes, meres izomzat, discomfort érzés, fejfájás, váll-nyak fájdalom, csípő körüli nyomásérzés, fájdalom, kéz és/vagy lábzsibbadás.
A tünetek persze nem határolhatóak el pusztán a mozgásszervrendszer területeire. A stressz okozta komplex tünetegyüttes kiterjed a mozgáson, izmok és ízületek érintettségén túl pszichés, neurológiai és belgyógyászati területekre is. Egy ördögi körbe kerülve pedig a krónikus fájdalom megjelenés emellett a területek egymás tüneteit erősítik majd.
Érdekes spirál a gyógytorna oldaláról, hogy a stressz okozta álmatlanság is fontos része a tünetegyüttesnek. Az álmatlanság miatt ugyanis tovább fokozódik a fáradtság, ettől az izmok feszessége, a fokozódó spaszticitás ugyan a fájdalmat növeli, de a fáradtság miatt a Beteg csak nehezen szánja rá magát a mozgáskezelésre. Egy-két alkalommal legyőzve a fáradtságot, elkezdve majd rendszeressé téve a gyógytornát, mozgásterápiát már néhány jól felépített és célirányos óra után a fáradtság csökken, a stressz oldódik az izmokban, az izomegyensúly helyreállítása után pedig  jó közérzet és kiegyensúlyozott mindennapok várhatóak!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu