Spondylarthrosis ankylopoethica- Bechterew kór

Bevezető:
Régen Bechterew kórnak hívták, mára a tüneteket is meghatározó latin neve van érvényben annak a merevséggel, fájdalommal, majd később komoly mozgásbeszűkölést okozó ízületi betegségnek amely ma hazánkban a második leggyakoribb a reumatológiai kórképek közül.

Tünetek:
Specifikus tünetei nincsenek a betegségnek, ezért a diagnosztizálása nem könnyű, de mivel sajnos elég gyakori a reumatológia palettáján, az orvosok általában időben felismerik. Akkor a legmegtévesztőbb, ha fiatalon jelentkezik, ilyenkor  a családi halmozódás figylemeztethet idejében. Általában deréktáji, vagy háti fájdalommal kezdődik főleg éjjel, illetve hajnalban. Ennek oka az ellazult izmok miatti fokozott terhelés a szerkezetre, amely mikor merevedni kezd, már rugalmatlanná és fájdalmassá válik. Jellemző még a hát reggeli merevsége, amely eleinte mozgatásra azért enyhül, ezzel együtt a fájdalom is csökken. A Betegek nagy részénél más ízületek is érintettek lesznek, például térd, csípő, később közvetetten a gerinc hajlított helyzetben kialakuló merevsége miatt a vállak lesznek egyre szűkebb mozgásúak.
A kórlefolyás végső stádiumában a csigolyák közötti ízületekben teljesen megszűnik a mozgás, a gerinc teljesen merevvé válik, hajlított görnyedt tartás alakul ki. Ilyenkor már a légzés is nehezített a bordakosár mozgásának beszűkülése miatt, ennek következtében léphet fel tüdőfibrózis, nehézlégzés, fáradékonyság.

Terápia, gyógytorna:
Ennél a betegségnél is a korai felismerés a legnagyobb segítség az állapotjavításhoz! Mivel akár kamaszkorban, vagy fiatal felnőttkorban is jelentkezhet, érdemes a diagnózis felállítása után a mielőbbi gyógytornát elkezdeni. Fiatalabb, rugalmasabb ízületeknél általában az állapotfenntartás esélyesebb, de későbbiekben is karban tartható a mozgás a megfelelő gyógyszeres kezeléssel, és ezzel párhuzamosan,  rendszeresen és kitartóan végzett gyógytornával.
Mivel a betegség célpontja  a gerinc ízületei, ez a terület igényel fokozottabb figyelmet. Nagyon fontos a gerinc izmainak rugalmasan tartása, a mozgások minél nagyobb terjedelmének fenntartása! Itt intenzívebben vehetjük kezelésbe a testet különböző masszázs- és manuális technikákkal! Mivel az SPA (spondylarthrosis ankilopoethica) hatására a törzs hajlott helyzetben akar rögzülni ezt próbáljuk ellensúlyozni a gerinc “egyenesítő izmainak” erősítésével, tornájával. Hason fekvő és négykézláb helyzetben végzett gyakorlatok a legeredményesebbek, fokozva a homorítást, illetve a domborítás-homorítás harmóniájának megtartását!
Későbbiekben, ha az állapot már rögzült, akkor a deformitásnak megfelelően szükséges a gerinc és a környező ízületek intenzív aktív átmozgatása. Feszegetés, fájdalmat okozó passzív torna tilos! Mivel a szerkezet rögzül egy idő után, a lágyrészek meszesednek ez nem vezet úgysem eredményre, viszont fokozza a gyulladást, károsítja, rontja a meglévő állapotot!

Javasolt Terápiák:
Első és legfontosabb a rendszeresség, kitartás egy személyre szabott, célirányos, szakszerű gyógytornához!
Jót tesz mind a mozgás, mind a terhelés csökkentése szempontjából az úszás és a hidroterápia.
Szakember által kidolgozott egyénre szabott gyógytorna, ami későbbiekben önállóan Beteg otthonában is végezhető.
A légzőkapacitás megőrzésesre légzőtorna, séta, kerékpározás. Kocogás, futás nem ajánlott, mert ez tovább károsíthatja a gerinc ízületeit, illetve térdet, csípőt az “ütközés”, “rázkódás”, merev szerkezetre gyakorolt nem kedvező terhelés miatt!

A várható eredmények a gyógytorna és a megfelelő gyógyszeres kezelés mellett az izmok és ízületek mozgásásnak karban tartása, állapotjavítása, fájdalomcsökkenés, jobb közérzet, önállóság, napi rutin fenntarthatósága! Fontos a mielőbbi mozgásterápia, amely biztosítja a tovább fenntartható, teljesebb életet!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu