Sclerosis multiplex

Bevezető:
A sclerosis multiplexről azért szeretnék írni, mert egy olyan betegség aminek karban tartásához egy életen át szükséges a gyógytorna. Általában olyan harmincas éveiben járó Páciensekkel dolgoztam és állítottunk össze gyógytorna terápiát számukra akiket szerencsére hajtott a tettvágy és a gyógyulni, tovább dolgozni, élni akarás. Hosszú és viszontagságos út vezette őket addig amíg elfogadták, megértették és pozitívan szemlélték állapotukat, de miután a gyógyszeres-, és mozgásterápiájuk elkezdődött és mindennapjaik ezáltal rendeződtek, már egész más hangulattal indultak neki a napjaiknak! Bemutatom mik azok a mozgásterápiás lehetőségek amikkel az izomműködés és izomállapot fenntartható, illetve az egyensúly és koordináció javítható!

A terápia kezdete:
A legfontosabb általában az állapotfelmérés. Az SM több fajtáját különböztetjük meg aszerint, hogy milyen lefutású a betegség. Vannak fellángolás szerűen jelentkező tünetek, és vannak olyan folymatos romlással járók, amelyek lassabban, vagy drámaibban ugyan, de rontják az állapotot. A betegség nagyon sokféle, mert a neuronok mielinhüvelyét támadja meg, ezáltal különböző helyeken kezdődhet, így nagyon változatos tüneteket is okozhat.
Mivel a Betegség az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, ezért olyan mozgásterápiát javasolt felépíteni és kidolgozni amely fokozatosan épül fel, kiegészíthető, változatos és a funkciók javításához a legmegfelelőbb. Az általános állapotot figyelembe véve a következő tornasorból épül fel általában a gyógytorna:

-átmozgató torna
-légzőtorna
-alsó végtag átmozgatás, kondícionálás
-törzsizom átmozgatás, gerinctorna
-nyak-, válltorna
-egyensúly és koordinációs gyakorlatok
-járógyakorlatok (járásminta gyakorlása, egyensúly javító gyakorlatok)
-szobakerékpár
-lépcsőzőgép
-masszázs

A fent felsorolt tornagyakorlatok személyre szabottan épülnek fel a Páciens tornájához, természetesen a fokozatosság elvét tartva szem előtt. Ami nagyon fontos a gyógytornában, hogy megtanítsuk a Pácienst az izmaival újra kapcsolatba lépni, és újra úgy végezni és begyakorolni a mozgásokat, hogy azok a lehető leginkább kontroll alatt legyenek. Mivel a betegség az ingerületvezető neuronokat támadja meg, ezért arra is kell törekednünk, hogy a kiesett funkciókat, izmokat valamely másik izomcsoporttal, vagy mozgással helyettesítsük. Az egyensúly mindegyik lefolyású SM-nél romlik, így erre nagy hangsúlyt fektetünk! Van hogy komoly szem-, illetve látás problémával jár, vagy kezdődik a tünetegyüttes, ezt figyelembe kell venni a tornáztatásnál, mert az egyensúly és koordináció zavara a látótér problémájából is adódhat!
A törzsizom erősítése nagyon fontos feladat, mert a Beteg az egyensúlyvesztés és az izomműködés csökkenés miatt a törzsizmaiból sokat veszít. Ez tovább fokozódhat, ha kerekesszék szükséges a továbbiakban.

Segédeszközök:
Állapottól függően a kapaszkodók, botok, vagy járókeret esetleg kerekes-szék használata válik aktuálissá. Ezek használatának megtanítása a terápia része lehet, fontos arra törekedni, hogy az adott segédeszközzel a lehető legjobban közlekedjen a Páciens, illetve hogy a legtöbb mindennapi teendőt tudja ellátni!

Végezetül megjegyezném, hogy a betegség lefolyásától és támadási területétől függetlenül a sclerosis multiplex-szel élő Betegek mind pozitív, lendületes és tiszta személyiségek. Sokan, sokfelé azt gondolják, hogy ez a kórkép leterít, elnehezít és a test rabjává tesz. Nekem volt szerencsém azt tapasztalni, hogy az SM-s pácienseim mind életet kedvelő, társasági, vidám emberek és ahhoz is elég erősek, hogy felül emelkedjenek az Őket ért megrázkódtatáson.
Köszönöm nekik a közös munkát és a kitartásukat!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu