Interjú Pap Andrea

Az interjút az egeszsegkalauz.hu készítette:

– Miért válaszotta ezt a szakmát, volt-e valamilyen meghatározó gyerekkori élménye, érdeklődése?

Egyik legmeghatározóbb élmény, ami miatt ezt a szakmát választhattam, hogy Édesanyám az egészségügyben dolgozik. Emiatt már kisgyermek koromtól otthonosan mozogtam kórházi berkekben. Az Ő munkáját látva éreztem, hogy szívesen dolgoznék emberek gyógyításában, de ezen belül is a mozgásterápia volt számomra a legszimpatikusabb! Megjegyezném azonban, hogy hitem szerint hivatásunkat nem mi választjuk, hanem azt választ Bennünket.

– Milyen a magyar emberek általános egészségi állapota egy gyógytornász szemével?

Arról tudok nyilatkozni, milyen az általános állapot az én szememmel. Azt látom, hogy bár az Új Generáció számára a testi/fizikai jó állapot egyre fontosabb, de igazi „felismerések” nagyobb tömegben még nem jelentek meg. Sok a panaszos, fájdalommal élő ember a fiatalabb és idősebb korosztályban egyaránt. Pedig a Test a Lélek temploma, erre vigyázni, ezt óvni kell! Erős, ellenálló testben lakik az erős, ellenálló lélek! A test gondozása és hanyatlásának elkerülése személyes feladatunk. Látva az átlag magyar népesség jelenlegi helyzetét, bőven van mit javítani!

– Mit tehetnénk többet egészségünk megőrzéséért?

A teljes egészség a Táplálkozás-Mozgás-Lelki feltöltődés hármas egységével érhető el. Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék, a vitaminok, a folyadék (víz) fogyasztás. A mozgás, hetente többször esedékes, amely alatt olyan izzasztó és átmozgató mozgásformát értek, ami a testet megdolgoztatja, az izmokat, csontokat, ízületeket megfelelően terheli, fárasztja. A napi rutin; mondhatnám „fel-alá rohangálás” nem mozgás, csak stressz-faktor gyűjtés. A Lelki egyensúly pedig nem elhanyagolható. Rossz lelki állapot, fáradtság, ingerültség az izmokat befeszíti, ezáltal az ízületeket túlterheli. Csomókat, aszimmetriákat hoz létre. Az anyagcserét, és a hormonháztartást is felborítja. Ezért szükséges a fizikai test-gondozás mellett a pozitív élmények begyűjtése is. Ez lehet egy könyv, zene, beszélgetés, séta, meditáció, kinek mi jelenti a nyugodt kikapcsolódást. Lazítani kell és tudni kell.

– Melyik betegcsoport, és milyen problémákkal keresi fel Önt a legtöbbször?

A paletta igen változatos. Leggyakoribb talán az ízületi Betegek, azon belül is a gerinc-panaszosok megkeresése. De sok a sportsérülés, a tartásproblémás, a balesetesek, műtét utáni gyógyulni vágyók száma is. Neurológiai betegségeket is gyakran kezelek (autoimmun betegségek, Parkinson kór, Sclerosis multiplex, Stroke)

– Terhesek, kismamák számára milyen tornák ajánlhatóak?

Régóta dolgozom kismama-, szülés utáni torna területén. Ez egy nagyon személyre szabott gyógytorna. Minden kismama másképp viseli a terhességet, a kiinduló fizikai állapotuk is más és más. Általában gerinctorna-vénástorna-légzőtorna-enyhe kondícionáló torna teszi ki az órát. A pulzusra, légzésre, teherbírásra fokozottan kell figyelni, és bár sok mozgást és gyakorlatot terhesség alatt is lehet végezni a személyre szabottság nagyon fontos. A várandósság alatt végzett torna a szülés után is jelentős, hisz a folyamatos „karban tartással” a terhesség utáni időszakot is előkészítjük a következő tornázási lehetőségig!

– Beszéljünk egy kicsit a mostanában igen népszerű kinesiotape-ről, milyen haszna van ennek, és kinél érdemes alkalmazni?

A Kineziológiai tapaszok híre és használata jelenleg futótűzként terjed. Ennek egyrészt nagyon örülök, hisz nem kisebb a célom, mint az, hogy a Taping hatását és használatát minél több emberhez eljuttassam, minden háztartásban ott a helye! Azonban a szaktudás nélküli tape felhelyezés az anyag kárára is válhat, hisz ha nem jól teszik fel hatástalan, vagy rossz bőrreakciót vált ki, így a Páciens elveszíti hitét a kezeléssel kapcsolatban!

A Kineziológiai taping egy fantasztikus kiegészítő technikája a gyógytornának. Alkalmazható sérülések megelőzésére, kezelésére, izomra, ízületre, idegekre, de ödéma és gyulladás lehúzására is. Csak a megfelelő felhelyezési technikát szükséges ismerni és a gyógyulás ideje akár lefeleződhet.

Tulajdonképpen bárkinél alkalmazható, akinek mozgásszervi panaszai vannak.

– Sportsérülések gyógytornájáról néhány szót…

Nagyon fontosnak tartom a mielőbbi szakszerű kezelést! Rögzítés után (pl.gipsz) a levétel utáni napon meg kell kezdeni a gyógytornát,(megfelelő terheléssel, szaktudással)  hogy az izmok mielőbb regenerálódni tudjanak, helyreálljon az anyagcsere, és a terhelhetőség fokozódjon.

Fontos a teljes kezelés a környező ízületekre izmokra nézve is, mert a sérülés után még egy darabig fennáll a rásérülés veszélye!

Rándulás, ficam, szalagszakadás, törés mind lehetnek a sportból adódó sérülések között, de egyik kezelése sem elhanyagolható, mert ha a szerkezet –akár csont, szalagok, izom- nem áll helyre megfelelően, az a környező területekre is kihat. Csökken a terhelhetőség, kopik a szerkezet, esetleg csak évek múltán bánhatjuk már hogy nem szántunk rá időt…

– Egyéb, nem kimondottan mozgásszervi betegségekre ajánlható tornák (stroke, parkinson, egyebek)

Az olyan betegségek mint Parkinson kór, Sclerosis multiplex, Stroke hosszú távú, de inkább életre szóló rendszeres kezelést igényelnek. A gyógytornán belül is speciális ágazat ez, de a személyre szabott torna összeállítás itt is alap. Fontos a Páciens kiinduló állapota,terhelhetősége, életkora. Elsődleges szempont az önellátás, önállóság megtartása, vagy visszaszerzése, a mozgások megtartása. Neurológiai betegségek esetén a mielőbbi kezelést javaslom akkor is, ha éppen nincsenek, vagy csak enyhék a tünetek, hisz ez kiszámíthatatlan, bármikor változhat, gyorsan romolhat. Erősebb fizikai állapotot csak kevésbé tud befolyásolni a betegség.

Napi torna, séta, gyógytorna, szociális programok beépítése szükséges a mindennapokba, hetekbe.

– Nők és az intimtorna, miért, és mikor fontos?

Léteznek célirányos esetek, pl szülés után, veleszületett, vagy szerzett anatómiai elváltozások kapcsán, hasi műtétek, inkontinencia esetén. Személy szerint fontosnak tartom a Megelőzést, úgy hiszem, nem kell megvárni tüneteket, panaszokat az intimtorna végzéséhez. Csupán napi 15 perc intimtornával-gátizom tréninggel már észrevehető izomtónus változás érhető el.

Szakember által oktatott intimtorna megtanulását javaslom, hiszen a hatékonyság itt is a célirányos és jól felépített tréningen alapszik!

– Milyen szakmai tervei vannak az elkövetkezőekbben?

Mindig töröm a fejem új tevékenységeken, amikkel a gyógytornát és mozgásterápiát közelebb juttathatom az emberekhez! Célom, hogy minél több helyen, szélesebb palettán ismertessem meg a gyógytorna, mozgás és test-nevelés jótékony, gyógyító és egészségmegőrző hatását!

Szeptembertől újra indulnak Kineziológiai Taping tanfolyamaink, hogy minél több szakember elsajátíthassa a szakszerű ragasztási technikákat és ezzel eredményesebb és gyorsabb munkát végezhessen a fitness-gyógytorna-masszázs területén.

Gyógytorna Hálózat oldalamon Kollégákkal, Kolléganőkkel együttműködve igyekszünk minél több hasznos információt eljuttatni Pácienseknek és szakembereknek a gyógytorna világából.

Kismamák gerincvédelméről és gyógytorna lehetőségeiről tartok előadást igény szerint havonta, egy nőgyógyászati rendelőben.

Együttműködöm az NF Hungary egyesülettel (Neurofibromatózisos Betegek és Segítők Társasága), a Nők Lapja Café-val a válaszkereső című portáljukban mint szakértő gyógytornász, és a Patika magazinnal cikkek megjelentetésében igény szerint.

Ezév júniusától Coach-ként is dolgozom, vagyis mentális, pszichés, életvezetési segítséget is nyújtok a hozzám fordulóknak.

Weboldalamon www.holisztikusgyogytorna.hu , vagy www.papandrea.hu rendszeresen jelentetek meg cikkeket, blogokat, hogy minél több hasznos anyaggal segítsek a gyógytorna, a  mozgás vagy a gyógyulás iránt érdeklődőknek!

Az, hogy milyen lehetőségeket hoz még a jövő hivatásomban nem tudom, de mindenre nyitott vagyok!

– Hol lehet Önt megtalálni az érdeklődőknek, betegeknek?

Elérhető vagyok email-ban andrea@papandrea.hu, telefonon: 06-20-426-3732, személyesen pedig a 14. kerületben a Hermina út 7 szám alatti tornatermemben tartok gyógytornát ahová előzetes bejelentkezés után várom a Pácineseket!