Reumatoid arthritisről

Bevezető:
Érdekes hogy pont ez a téma hogyan nem került hamarabb a kezem alá, most is sugallatra és kérésre kezdtem el írni róla. Pedig a reuma témakörébe tartozó betegségek, illetve a reumathoid arthritis nagyon gyakori kórkép és terápiájában nagy szerepe van a fizioterápiás lehetőségeknek, a mozgásterápiának!

Oka és tünetei:
A reumatoid arthritis oka a tudomány jelen állása szerint nem meghatározható pontosan. A legelfogadottabb elmélet szerint a genetikai tényezők és valamilyen külső ágens (baktérium, vírus, ill. egyéb tényezők) együttesen okozzák azt, hogy a szervezet megtámadja saját kötőszöveti elemeit ezáltal az ízület gyulladását és előbb a porc, majd később a csont szerkezetének pusztulását okozza. Jellegzetes tünetei vannak amelyek eleinte lehetnek olyan enyhék is, hogy nem is tulajdonít a beteg jelentőséget neki. Ilyen pl: reggeli ízületi merevség (mozgatásra oldódik), piros, duzzadt ízületek,  fájdalmas, később már nyomásérzékeny ízületek, legvégül reumás csomók is kialakulhatnak.
A merev ízületet az okozza, hogy a gyulladás miatt megvastagszik az ízület belhártyája és folyadék is felhalmozódik. Ezután a környező izmok inai is begyulladhatnak, az inakon reumás csomók tovább csökkentik a mozgást, ez okozza a későbbiekben az ízületek rögzült deformitását. Az itt felsorolt tünetek valószínűleg elég ijesztőnek tűnhetnek az olvasónak, de persze ez a betegség a végállapotot csak hosszú idő után éri el és a megfelelő gyógyszeres-, (nagyon fontos része a terápiának) és mozgáskezeléssel szépen karban tartható! Ehhez persze szükséges a betegség kezdeti állapotban való felismerése, és a terápia korai kezdete!

Mozgásterápia, rehabilitáció:
Az aktív fájdalmas időszak alatt a legfontosabb a reumatológus orvos által felírt non-steroid gyógyszerek rendes szedése! Ezalatt az érintett ízület, ízületek ( általában a kéz és láb kisízületeivel kezdődik és jellemző legalább 3 ízület érintettsége) nyugalomba helyezése a legfontosabb a gyulladás visszahúzódásáig! Később a mozgásterápia egyre nagyobb részét képezi a kezelésnek, fontos a heti legalább 3-szor végzett speciális, egyénre szabott gyógytorna! Az ízületek állapotától függően először passzív (szakember által végzett átmozgatás) majd az aktív gyógytorna (önállóan végzett) a hatékony! Fontos, hogy a tornát a betegek mindig gyógytornász szakszerű mozgásterápiája alapján végezzék, mert ha nem megfelelő a mozgás tovább ronthatja az ízületek állapotát és növelheti a fájdalmat!
Ha a deformitás és a károsodás már olyan mértékű, hogy az a mozgásfunkciókat erősen befolyásolja, akkor sem szabad a gyógytornát kihagyni, mert ebben az esetben az elvesztett funkciók pótló mozgásait tudja a szakember segítségével megtanulni és kialakítani a Beteg.
Nagyon fontos, hogy a betegség kialakulása után életmódbeli változtatásokkal segítsük az ízület további gyulladásának elkerülését amennyire csak lehetséges! Ne terheljük az érintett ízületet, ne abban cipeljünk, láb érintettsége esetén a megfelelő cipő viselése fontos, a kéz csavaró, feszítő mozdulatai nem ajánlottak, ahogyan a labdaszorítgatás, kézi súlyzó emelés, markolás sem ajánlott, mert ezek a mozdulatok a kéz feszítő oldalán lévő izmokat nyújtják, húzzák, pedig pont ezen az oldalon károsodottak már az izmok inai a gyulladás miatt! Alapvetőleg elmondható, hogy semmilyen feszítés és túl intenzív nyújtás nem ajánlott, bár a fájdalom miatt a Betegek ezeket a mozdulatokat amúgy is kerülik, főleg a kezdeti fájdalmas, gyulladásos szakaszban.

Érdekesség:
Az alábbi pár mondatot azon Pácienseknek és olvasóknak ajánlom akik nyitottak a lelki és ezoterikus dolgokra, de érdekes és elgondolkodtató lehet azok számára is, akik racionálisabbak. Egy online magazin cikkjei között olvastam a következő párhuzamot a betegség lelki és fizikai összefüggése között:
“A legtöbb ember a betegsége kialakulása előtt roppant mozgékony és aktív volt, túlságosan is talán. Maximalista, önkritikus, nagy elvárásokkal viseltet önmagával szemben. Fáradhatatlanul tevékenykedett és sokszor magát is háttérbe helyezte. A gyulladás a nyugalmat és a pihenést erőlteti rá, és felhívja a figyelmet a túlhajszoltságra!”
Ezzel a rövid kis részlettel arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy nagyon fontos az aktivitás és pihenés egyensúlya, a tevékenykedés és a relaxáció harmóniája! Az egészséges élethez és a betegségek lehetőség szerinti elkerüléséhez fontos hogy odafigyeljünk testünk jelzéseire és hagyjunk elegendő időt arra, hogy kimerített energiatartalékaink kellőképpen feltöltődhessenek!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu