“Próbálj meg lazítani…!”

Bevezető:
Legtöbbünknek a lazításról henyélés, TV előtt ücsörgés, parton-, strandon napozás, vagy kötetlen, időtlen szórakozás jut eszébe!
Rendjén is van ez, de amennyiben az izmainkról vagy tényleges fizikai és pszichés feltöltődésünkről van szó, néhány napnyi semmittevés sajnos nem rendezi a pihenés számláját!
Mindennapi életünkben lassabban, vagy gyorsabban, de rutinszerűen telnek a napok. Ezért történhet úgy, hogy napjaink nagy részében nem vagyunk tudatában mozgásunknak, tartásunknak, izmainknak. A dolgaink sürgetnek, a feszültségek fokozódnak, az izmaink ingerküszöbe viszont egyre alacsonyabb! Öntudatlanul ugyan de előbb – utóbb tudatos és beépített lazítás nélkül feszes, kötött tömbként mozgunk, állunk, járunk, és ami megdöbbentő, így is alszunk! Az alábbiakban néhány mondattal szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy komolyabban és következetesebben értelmezhessük a lazítás, vagyis a RELAXÁCIÓ fogalmát!

Izomműködés:
Az izmok működésükkel energiát termelnek, folytonos összehúzódásukkal és elernyedésükkel biztosítják mindennapi apróbb, vagy nagyobb mozdulatainkat. Egy idő után, ahogyan növekszünk és testünk egyre több kényszernek, stressznek, kimerítésnek áll ellen az izmok alaptónusa megváltozik. A kezdeti, gyermeki, rugalmas izomhálózatból merevebb, kötöttebb csomósabb izombörtön alakul ki. Ennek mértéke és oldódása személy szerint változik, hiszen vannak kötöttebb és rugalmasabb izomtípusú emberek, de egy biztos, ezek az ingerek nem tűnnek el nyomtalanul izmaink memóriájából. Bármily érdekesen is hangzik, izmainknak emlékező tehetsége van! Sokszor halljuk a tanácsot, hogy ne menjünk ki a napra túl sokáig, mert ha leégünk, vagy akár csak megpirulunk, arra bőrünk emlékezni fog, a károsodások pedig az évek alatt felhalmozódnak és egyszer csak komolyabb formában is felüthetik összeadódva a fejüket! Ugyanez vonatkozik az izmokra is, csak talán nem annyira látványos és érezhető ez a folyamat. Az izmok összehúzódó képessége csökken, hiszen egy eleve fokozott összehúzott állapotban vannak, így ebből a megrövidült állapotból csak nehezebben,-és ne felejtsük- sokkal több energiával képesek ugyanarra a munkára mint azelőtt! A kötött, merev fájdalommal teli test sokkal kevesebbet bír, könnyebben fárad és lassan kimerültségében meg is betegszik. Fizikai vonalon csak eddig érintjük a folyamatot, de mivel minden mindennel összefügg, így kijelenthető, hogy egy merev, fáradt, csomós test a lelkében is fáradt, rugalmatlan és lerakódásokkal teli!

Megoldás:
A legnagyobb hibája a jelen kori fitnesz őrületnek, hogy a rengeteg, szinte hétről hétre születő új mozgásirányzatok és sportőrületek mellett a nyújtás, tudatos lazítás és a relaxáció elvész a forgatagban! A rangsor első helyén a kifulladásig végzett fogyást célzó kardiológiai és súlyzós tréningek, vagy a minden korosztálynak tetsző és jelenleg nagyon kedvel tánctréningek állnak. Szép dolog mindkettő, de hol a lazítás? Próbáljuk összerakni a képet; egy fogyni vágyó hölgy aki leadott 5-10 kilót de nem tud fájó háta és alig nyúló hátsó combizmai miatt lehajolni egy lehulló papírlapért, egészséges? Vagy egy egész napos ültéből felugró, táncra, “pörgésre” rohanó irodában dolgozó hölgy aki merev izmaival a legutolsó csepp energiáját forgatja ki magából, hogy estére már mi sem marad, harmonikus? Vagy egy squashra rohanó, feszültséggel teli üzletember aki a következő pillanatban 1 perces bemelegítés után ütőt ragadva hívja ki ízületei ellen a sorsot, sportember?
Igen is nem is, hiszen mindannyiuk vágya a felszabadulás, egy dolog hiányzik csak hozzá, az izmok szabadsága!
A tudatos lazítás nem más, mint megérezni, megtanulni, beépíteni és alkalmazni azt a technikát ami vissza adja az izmok eredeti nyugalmi állapotát fokozott összehúzódások után. Ha egy izom vissza képes simulni nyugalmi szintjére az garantálja hosszú távú, jó teherbírású és kiegyensúlyozott aktív működését. Ehhez nem kell más mint néhány órányi tanulás szakemberrel a célirányos és hatékony lazításhoz nyújtáshoz. Hogy az alvás is tényleg pihentető legyen…nem lehet jót aludni ökölbe szorított kézzel és fogat összeszorítva….Pedig sajnos gyakori!

Lazításban gazdag, erőben teljes szép napokat kívánok!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu