Nyaki porckorongsérv

Bevezető:
Nem az első alkalom, hogy a nyak és a nyaki gerincszakasz betegsége kerül előtérbe. Elég egyszerű az oka ennek; egyre több, egyre komplexebb és egyre maradandóbb tüneteket tapasztalhatnak a nyaki csigolyák és a porckorongok degenerációjával és az azzal együtt jelentkező fájdalommal, mozgásbeszűküléssel és zsibbadással küzdő Páciensek. Sajnos a nyaki degeneráció lassan és türelemmel kezelhető csak, kitartást és elszántságot igényel és ami talán még fontosabb rendszerességet, súlyosságtól függően akár egy életen át.

Nyaki gerinc felépítése:
A nyaki szakasz 7 csigolyából áll. Az első két csigolya szerkezete a többitől eltérő, a fejet tartják és felépítésük miatt a mozgásban is kicsit másképp működnek közre. Fontos, hogy  a fej mozgásában közvetlenül szerepük van, ezért ezen csigolyák degenerációja, körülöttük az izomegyensúly megváltozása okozhat a mozgásbeszűkülésen kívül fejfájást, szédülést, migrént is! Rheumatoid arthritis esetén (főleg ha az kifejezett nyaki tünetekkel is jár) tilos a fej forgatása passzívan manuális technikákkal, mert ez az első két csigolya közötti ízesülésben ficamot okozhat, ha az gyulladásban van! A nyaki szakasz eredetileg homorú, vagyis a légcső felé domborodik előre, de nem erős az íve, a rugalmasságban, és a terhelés elvezetésében azonban nagyon fontos ez az ív!

Nyaki discopathia, discus hernia:
Nagyon ritka, hogy valaki ne ismerné azt a jellegzetes kötöttséget, fájdalmat, húzódást, netán görcsöt a nyakban ami a túlterhelés, rossz tartás, ülő életmód, vagy esetleg traumás sérülés következménye.
Leggyakoribb, hogy a helytelen tartás és életmód miatt a nyaki görbület kiegyenesedik, vagyis kevésbé képes elvezetni az erőhatásokat, kevésbe képes a megváltozott ízületi és izom szerkezet miatt a fejet tartani, és a mozgásoknak eleget tenni. Ilyenkor először tompán, majd erősebben érződik a mozgásban és a tartásban is egy diszkomfort érzés, nyomás, kötöttség. Kezeletlen esetben a kötöttség és a szerkezeti elváltozás tovább is “terjedhet”, a gerinc alsóbb szakaszai próbálják kompenzálni a fenti problémát. Súlyosabb esetben már a felső végtagban is keletkezhet nyomás, szúrás, zsibbadás, csökken a kéz fogóereje, vagy váll fölé emeléskor a kar érzésváltozással jelezhet!

Terápia:
Megelőzésként a nyak gyógytornáját és mellé manuálterápiás (masszázs) kezelést javasolnék. Ez akkor már elkezdhető, ha csak enyhe nyomás, feszülés érződik a nyakban. Ilyenkor van, hogy sűrűn ébredünk “a nyak elalvásával”, napközben a nyak izomzatát akaratlanul is átmasszírozzuk, vagy a fej tartását számítógép vagy könyv előtt már fáradékonynak, esetleg zsibbadónak érezzük!
Amennyiben  a tünetek már erősebb fájdalommal, esetleg kézzsibbadással is járnak akkor a kezelés előtt mindenképpen szükséges képalkotó eljárás (Rtg, MR, CT) után felállított orvosi diagnózis! A nyaki gerinc kezelése nagyon komoly és odafigyelést igénylő feladat a Betegnek és a Terapeutának egyaránt!
Fontos a terápiában az erősítő és a nyújtó szakaszok egyensúlyának felépítése, a helyes testtartás megtanítása és az izmok ráerősítése. Ezek azért is fontosak, mert hiába a gondos kezelés, ha a szerkezetet nem rögzítjük be a helyes tartásra, mozgásra, működésre, hogy az meg is maradhasson!
Manuálterápiás kezelés mellett még fizikoterápiával (pl: Ultrahang) is kiegészíthető a gyógytorna!

A nyaki gerinc elváltozásai, hacsak nincs valamilyen születési szerkezeti eltérés, lassan alakulnak ki , észrevehetőek és időben elkezdhetőek a kezelések. Tehát egy kis odafigyeléssel megelőzhető , elkerülhető, vagy kitolható egy esetleges komolyabb tünet együttes kialakulása, vagy a rettegett műtéti beavatkozás!

Tornában gazdag kellemes napokat kívánok mindenkinek!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu