Nyaki panaszok

Bevezető:
Fejfájás, szédülés,fülzúgás,  álmatlanság, rossz közérzet, hányinger, fogáserősség csökkenése, kéz zsibbadása. Sajnos ezek gyakori tünetek, melyekkel (megoldást nem találva) néhányan megpróbálnak együtt élni, viselve a kellemetlen tüneteket. A felsorolt problémák külön, vagy együttesen jelentkezve nyaki eredetű problémákra utalhatnak. Ennek kiderítésére először képalkotó eljárással (Rtg, MR, CT) a diagnózis felállítása az első lépés, megbizonyosodva a szerkezeti elváltozásról, utána a személyre szabott terápia kialakítása a cél!
A gyógytornász feladata funkcionális tesztekkel a nyak és vállöv izmainak állapot felmérése, majd a mozgásterápia összeállítása, így adva a beteg kezébe a lehetséges megoldást a gyógyuláshoz, fájdalomcsökkentéshez, jobb közérzet kialakításához !

Nyaki gerincről:
A nyaki gerinc a gerincoszlop első hét csigolyája,a  koponyalapnál indul és a háti gerinc tetejéig tart, vagyis nagy szerepe van a fej mozgásában és tartásában. Az első két csigolya a fej előre és hátra mozgatását, bólogatást teszi lehetővé, a további öt pedig a teherviselésben szerepel. Fontos a csigolyák közt lévő porckorongok funkciója, ezek nyelik el az ütődéseket, pl. sétánál, futásnál.

Tünetek:
Nyakfájás formái lehetnek élestől egészen a tompáig, vagy hasogatóig, e mellé gyakran a nyak merevsége  társul a  vállak mozgásának beszűkülésével, vagy fájdalmával! A tünet olyan súlyos lehet, hogy a fej mozdítására éles nyilalló fájdalom keletkezik, vagy súlyos szédülés alakul ki, esetleg a fogás és szorítás lehetőségének teljes megszűnésével!
A nyakfájás leggyakoribb oka a szerkezet állapotának romlása, tartáshiba miatt kialakult merev ízületek, ezáltal pedig gyulladás és a porckorongok kopása következhet be. Ennek első jele, ha a fej forgatásakor, a nyak mozgásakor ropogó, vagy pattogó hangot hallunk, vagy mintha “homok lenne a nyakban” . Ez a figyelmeztető jelzés, ilyenkor már mindenképpen érdemes mozgásterápiát, preventív gyógytornát elkezdeni, alkalmazni esetleg  masszázsterápiával kiegészítve!

Kezelés:
Nagyon fontos a mielőbbi mozgásterápia, a megfelelő izmokban lazító, míg másikakban erősítő torna! A nyak gyógytornája a váll és vállöv tornájával szorosan összefügg, illetve komplex gerinctorna javasolt! Enyhítheti a feszülést, fájdalmat gyógykrémek használata, pl, rozmaring krém, vagy inno reuma krém. Ha akut ideggyulladás áll fenn, akkor szigorú pihentetés szükséges, Schanz gallér használata mellett! A gyulladásos szakasz lezajlása után indulhat a célirányos, jól felépített és rendszeres gyógytorna!
A gyógytorna első szakaszában  lassú átmozgatás, lazítás a fő vonal, majd erre építve követheti az eszközös gyógytorna, a megfelelő izmok erősítésével. A kéz zsibbadás esetén, (de anélkül is) fontos a vállak lehúzásának megtanítása, nyak “megnyújtása”, törzs aszimmetrikus tartásának javítása, helyes testtartás kialakítása, megtanítása. Szédülés esetén csak nagyon lassan, fokozatosan haladjunk a mozgásterápiával, mert a bizonytalanság, félelem csak jobban fokozza a nyaki izmok feszességét, fokozva ezzel a tüneteket!

A nyakfájás leginkább civilizációs ártalom, ülő- és mozgásszegény életmód “mellékhatása” Ülő foglalkozásúak ne sajnálják az időt a helyes tartás megtanulására, illetve néhány eszközre való anyagi áldozatot (ülőpárna, ékpárna) a problémák megelőzésére, hosszútávú kezelésre! Sportolóknál is jelentkezhet ilyen nyaki tünetegyüttes, aminek oka a helytelen súlyzóhasználat és a nem megfelelő izomegyensúly kidolgozása. Szakember pontos használatra és a megfelelő izmok erősítésére jó tanácsokkal szolgálhat, vegyék ezt figyelembe!

Végezetül megjegyezném, hogy a nyaki tünetekkel sokan élnek együtt, de attól, mert sokan “birtokolják” ezeket a tüneteket még nem ez a normális, mindennapi életünk megkönnyítéséhez, csökkentéshez és a jó közérzethez hatékony segítséget adhat egy jól felkészült gyógytornász !

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu