Nyak, váll, vállöv

Bevezető:
Az elmúlt években gyógytornászi munkám során egyre erősebben tapasztaltam meg, hogy mekkora jelentősége van a nyak-,és vállöv (váll és lapocka) beszűküléseinek, izomegyensúly felborulásának és természetesen ezáltal ezek kezelésének!
Sokszor nem olyan könnyű felismerni ennek a területnek az érintettségét, pedig az innen kiinduló problémák felfelé a fej irányába és lefelé a derék vonalában is okozhatnak tüneteket. A nyak mozgásainak beszűkülése az izmok kötöttsége miatt fejfájást, szédülést, koncentráció zavart, a nyakban húzó fájdalmat okozhatnak. Gyakori tünet fáradt, merev nyakizmok esetén az, ha olvasáskor, vagy számítógép használatakor amikor a fej hosszabb ideig előre hajtott, erős fájdalom jelentkezik a tarkón, nyakban, vagy a lapocka felső csúcsánál. Ez jelzi a nyaki gerincszakasz, és/vagy a nyak izmainak kóros állapotát!
Nem túl gyakran említett és ezért a kezelésben is sokszor kimaradt terület a lapockák környéke. A két lapocka minden irányban izmokkal párnázott, ez segíti mozgását és csúszását a bordakosár hátsó részén, de ez okozza legtöbbször a problémát is. Beszűkült, merev izomzat esetén a bordák letapadnak, ezáltal mind a gerinc, mind a bordák, mind a karok mozgását akadályozva. Emellé még húzó, égő, kellemetlen fájdalom is társulhat ami a mindennapi tevékenységekre is kihat.
Ha a beszűkülés ideget is leszorít akkor a test oldala felé sávszerűen, vagy a karok irányába idegi fájdalom is keletkezhet!

Gyógyszerek szedése, pakolások, borogatások alkalmazása pusztán rövid időre, vagy még ennyire sem változtatja meg ezt az állapotot. Az okot kell megszüntetni, vagyis a nyak, váll, vállöv izomzatát fellazítani, egyensúlyba hozni és az egyén terhelésének megfelelően megerősíteni!

Nagyon fontos

-a szimmetria helyreállítása,
-a célzott gerinctorna ami minden szakaszon a gerinc mozgásainak segítségével közvetve fejti ki hatását,
-a célzott erősítés testalkatra, személyre, terhelésre szabottan a mindennapi mozgások erejének fenntartásához,
-a légzés visszaállítása, megtanulva és begyakorolva a kötöttség miatt kialakult szűk bordakosár mozgások helyett a megfelelő, telítő légzést!

A terület gyógytornája aktív és passzív technikákból áll. Kell, hogy a Páciens újra megérezze a nyak-, vállöv területének izmait, munkáját és mozgásait, saját aktív tornája által. Emellett szükséges a gyógytornász által végzett passzív, kimozgató, manuálterápiás technika a további felszabadításhoz. Ellenállásos, erővel szemben végzett gyakorlatok a proprioceptív rendszeren keresztül ingerlik az izmokat és fokozzák a lazítást és regenerációt az izomszövetben. Nagyon fontosnak tartom a relaxációs gyakorlatokat, autogén tréninget, agykontrollt ami tudatos relaxációval stabilizálja az elért eredményt, tovább erősítve és fokozva a hatékonyságot. Meg kell tanulni elengedni a berögzött fájdalmat! Hosszú idő óta fennálló betegség, vagy testi tünet bevésődik és identitássá, testképpé válik. Tudatos mély állapotban történő ellazítás és elengedés végleg megszabadítja testünket a fájdalomtól!

Megjegyzés: Mint minden krónikus betegség terápiájánál itt is hangsúlyoznom kell, hogy a nyak-, váll-, vállöv kezelése nem pár alkalom, hosszú és kitartó rendszeres munka éri el csak a hatást és biztosít maradandó egészséges állapotot. Akár teljes életmódváltás szükséges és aszerint hogy mekkora terhelés éri a területet a rugalmasság és erőnlét fenntartásához mindennapi mozgás, torna, átmozgatás és kezelés szükséges! Ez ne legyen kényszer, inkább  a mindennapokba beépített lazítás és önfejlesztés!

Mindenkinek mozgásban gazdag szép napot és jó kedvet kívánok!

Pap Andrea
www.papandrea.hu
andrea@papandrea.hu