Magas vérnyomás és gyógytorna

Bevezető:
Talán az egyik legnagyobb körültekintést, felmérést és megalapozást igénylő területe a gyógytornának a kardiális rendszerrel összefüggő betegségek, tünetek, problémák köre. A szív-, és keringési rendszer működésének pontos ismerete, valamint az állandó állapotfelmérés és folyamatos manuális, vagy műszeres mérések nélkül nem is lehetne biztonsággal kezelni az adott betegségcsoportot.  Ha mégis, akkor olyan problémák, súlyosabb, vagy kevésbé súlyos, de mégis elbizonytalanító tünetek jelentkeznének a gyógytorna alatt ami a későbbiekben megkérdőjelezné a gyógytorna hatékonyságát, vagy hosszú távú eredményességét. Mivel a szív-és keringési betegségek témakörébe nagyon sok, gyógytorna által is kezelt eset tartozik, ezért én a címben is szereplő és gyakran kontraindikációként is emlegetett magas vérnyomásról írnék az alábbiakban remélhetőleg sok újabb hasznos információval teli mondatot!

Magas vérnyomás:
A szakkönyvek szerint a normál vérnyomás 130/80, 140/90 Hgmm amit higanyos, vagy digitális vérnyomásmérővel mérhetünk. A normál pulzus 75/perc. Kiegészítésképpen megjegyezném, hogy több helyen olvastam, a mai felgyorsult élet és civilizációs ártalom (túlterheltség, stressz) miatt a normál vérnyomás és pulzusszám még ennél kicsit magasabb értékeknél is elfogadható, de ez csak személyre szabott esetben és rendszeres mérés mellett stabil értékekkel jogos.
Ha diagnosztizálják a kóros magas vérnyomást, érvizsgálattal, keringést megfigyelő vizsgálatokkal is úgy ítélik meg hogy az erek állapota, az érfal rugalmatlansága és a szervezetet is terhelő,  negatív tünetekkel jelentkező hipertónia áll fenn, akkor megkezdik az elsősorban gyógyszeres kezelést. Itt is az a cél, mint a legtöbb esetben, hogy kialakítsanak egy olyan stabil, a mindennapokat újra visszahozó állapotot, ami után a kialakított állapot a betegség előttihez a legközelebbi.
A magas vérnyomás egy olyan betegség és tünetcsoport ami sokszor észrevétlenül, hosszú ideig megbújva maradhat. Nem jelzi más, csak időnkénti fejfájás, rossz közérzet, szédülés. Családi halmozódás gyakran előfordul, de kialakulhat enélkül is a mindennapi ártalmak, vagy egészségtelen életvitel kapcsán. Oka lehet a rendszert működtető hormonális elváltozások miatt, de okozhatja például a dohányzás, vagy elhízás miatti érfal elváltozás, meszesedés is.

Gyógytornája:
Abban az esetben, ha a probléma gyökere életviteli szempont miatt alakul ki, akkor külön magyarázat sem szükséges annak belátásához, mennyiben járulhat hozzá a gyógytorna, a személyre kialakított mozgásprogram a gyógyuláshoz, az életminőség javításához. A betegség enyhébb formájában azt javasolnám, hogy a gyógytorna és a mozgás előzze meg a  gyógyszeres kezelést, mert lehet, hogy már önmagában ez is elég a stabil eredmény eléréséhez. Súlyosabb esetben, vagy ingadozóbb kóros vérnyomásértékeknél a mozgásterápia elengedhetetlen kiegészítője a sikeres terápiának!
A gyógytorna mindig alapos kikérdezéssel, az orvosi papírok figyelmes átolvasásával, állapotfelméréssel kezdődik. Az első pár alkalommal alapozó, pulzus és/vagy vérnyomáskontrollal végzett gyógytorna órák felépítése a fontos. A jó közérzet már önmagában eredmény, de ha szükséges a testsúly egyensúlyba hozás, az erősítés és az állóképesség-  terhelhetőség fokozása a legvégső cél!
Egy izomzatában megerősödött, állóképességében fokozódott test sokkal rugalmasabban kezeli a keringés változását, egy jó állapotú izomzat segíti az erek simaizmainak munkáját, a szükséges gyógyszeres terápia pedig tartósabb és sikeresebb lehet ha külsőleg is megerősített szerkezetre alkalmazzák!

Tanácsok:
Családi halmozódás, túlsúly, vagy dohányzás esetén már megelőzésképp, prevencióban is ajánlom olyan kardiális tréning elkezdését, amely a testet és a szívet valamint a keringést karban tartja, edzi, fejleszti. Ha a betegség kialakulásáért a hormonális rendszer felelős akkor mielőbb gyógyszeres kezelés és mellette a gyógytorna javasolt, hogy a későbbi romlás elkerülhető legyen, illetve hogy az állapot javíthatóvá váljon és a gyógyszert későbbiekben csökkenteni, vagy elhagyni lehessen!

A magas vérnyomás nem kontraindikációja a gyógytornának!  A rosszullétek, vagy bizonytalanság miatt elkerült mozgás épp olyan ártalmas mint maga a betegség! Ha a kezelés hiányos akkor pedig csak még több probléma forrása lehet majd a későbbiekben!

Mindenkinek jó tornázást és szép napokat kívánok!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu