Különböző Tape-ek ragasztási technikái

Kineziológiai Taping lehetőségek

Az utóbbi években nagy teret hódított Magyarországon is a Kineziológiai Taping, vagyis a sport tapasz használata. Azok, akik mozgással foglalkoznak, vagy régóta sportolnak, többnyire már találkoztak a színes ragasztós tapaszokkal, amik a mozgáshoz és fájdalomcsökkentéshez, de akár a megelőzéshez is nagy segítséget nyújthatnak.

Volt szerencsém az utóbbi években nyomon követni a Tape-ek „fejlődését” és a technikák finomodását, így szeretnék néhány információt megosztani azokkal, akik ebben a  témában érdeklődnek, laikusoknak, sportolóknak és szakembereknek egyaránt.

Kineziológiai Tape:

Színes, akár figurás, vagy mintás tape-ekről van szó, amelyek hosszában nyújthatóak, széltében nem. Emiatt bizonyos irányú mozgásokat engednek, más irányban fixálnak. Általában izmonként, vagy izomcsoportonként ragasztjuk őket, az ízületnek és izomnak megfelelő technikával.  Nem tartalmaznak gyógyszeres anyagot. Létezik egy turmalinnal átitatott változata, amely a gyógyító ásvány által gyulladáscsökkentő hatással bír. Jól csillapítanak fájdalmat, növelik az ízületi mozgásterjedelmet és terhelhetőséget, erőt is fokozhatnak. Elterjedt a használatuk, de a látszat csalhat, mert szakszerűtlen alkalmazásuk esetén problémát is okozhatnak, vagy hatástalanok, így elnyújtják a gyógyulási időt! Hiába kapható bárhol, javaslom, hogy felhelyezését szakembertől sajátítsák el!

Rock Tape

A tapaszok egy új változata, kifejezetten sportolóknak, nagyobb igénybevételű izmoknak.

Nem csak izmonként, hanem akár teljes hosszában is alkalmazható a végtagokra, vagy a törzsre. Ragasztási technikája az előbb említett normál Kineziológiai Tapasztól eltér, anyagában, textúrájában és nyújthatóságában is más. Megtámasztó, és teherviselő szerepe miatt sportokban és sportsérülésekben jól alkalmazható, hatását gyorsan és hosszú távon érezteti. Ragasztó anyaga erősebb, mint a többi tape-nek, így tovább fennmarad erős izzadás esetén is!

Csak szakembertől fogadjon el Rock tape ragasztást, mert kárt tehet magában, mozgásában, izmaiban, ha felragasztása mögött nincs tudás és tapasztalat!

Nem elasztikus tape:

Általában fehér, de ma már több színben (sárga,kék, piros) kapható. Leukoplaszthoz hasonló. Több szélességben is létezik, 2,5cm, 5 cm, és 7 cm. Sportsérülések utáni rögzítésre, ízület stabilizálására használjuk. Nem enged mozgást, fixálja az ízületet! A technika, ahogyan ízületenként feltesszük, nagyon speciális, így ismeret nélkül nem ajánlott alkalmazása, mert elszorításokat, rossz rögzítés esetén deformitásokat okozhat. Felragasztás előtt pontos diagnózis ismerete szükséges, és anatómiai tudás, hogy a testrész megfelelő módon kerüljön rögzítésre. Hosszan tartó gipszrögzítést néhány heti merev gipsz után kiválthat, így megelőzhetőek a gipszrögzítés miatti izomleépülések és szöveti károsodások, letapadások!

Minden irányban nyújtható Tape:

Én ebből jelenleg 2 fajtát ismerek a Silk Tex –et és a Dynaic tape-et. A Silk tex kapható a Physiotrade Kft-nél! Anyagában és tulajdonságaiban a 2 tape megegyező, biomechanikus tape-ek.

Különlegessége a minden irányban nyújtható tape-eknek, hogy a mozgási energiát az izomba visszaforgatva nagyobb teljesítmény létrehozására képesek. Sosem csak 1 izomra, hanem egy teljes kinetikus láncra használjuk, hogy az izom erejét és terhelhetőségét fokozzuk. (pl. teljes alsó végtag hossza) Semmilyen irányban nem okoz blokkot az izomnak és ízületnek, mert hosszában és széltében is nyújtható. Izomerő növelésre, fájdalomcsökkentésre, megtámasztásra (pl. vállficam, térdkalács elcsúszás) egyaránt alkalmas. Külseje selyem hatású, így nem rojtozódik ki napok után sem, mint a többi tape. Vizet lepergeti, ragasztója tartós.

 

Számomra izgalmas és különleges az utazás a Tape-ek színes világában. Azt tudni érdemes, hogy árukban és használhatóságukban erősen különböznek! Ha valakinek Tape ragasztásra van szüksége ott mindig több szempont alapján döntöm el, mi lesz neki a legideálisabb! Fontos a tevékenység, (sportoló e, vagy „hétköznapi” életet élő személy). A fennálló probléma ( milyen eredetű fájdalmai vannak, mely ízületet érinti) és természetesen az anyagi kapacitás, mert a Rock tape és a Silk tex magasabb árkategóriába taroznak.  A nem elasztikus tape használata pedig adott, hisz kizárólag rögzítésre való.

Tapasztalatom azt mutatja, hogy a Tape –ek alkalmazása nagyon jó és tartós eredményt hoz a mozgásterápiában. A fájdalom csökkentésével az adott testrész mozgathatósága és terhelhetősége javul, így a gyógytorna is kivitelezhető. Hisz ki akarna fájdalommal tornázni?!  Ha a torna után felragasztjuk a tapaszt a Páciens tulajdonképpen magával viszi a terápiát, hisz a  receptorokon keresztül a tape tovább dolgozik, és javítja az izmok és ízületek állapotát!

Egy dolgot azonban le kell szögeznem! A Taping technika egy terápiás eljárás, tehát ez nem egy 5 perces művelet, amit futva- rohanva bárhol-bármikor fel lehet ragasztani. Főleg annak nem, akin még sosem volt ilyen anyag. Szakmai hibának tartom, ha a taping mellé nem kap legalább 2-3 elvégzendő gyakorlatot a Beteg, vagy sportoló, amivel az izom és ízületi állapot javulhat. Ehhez diagnózis és állapotfelmérés kell! Ma már a tapaszok dobozában sokszor ragasztási mellékletet is találni, de egy laikus nem tudhatja, hogy itt nem csak a ragasztás irányának, hanem a nyújtás erősségének, a tape hosszának, vagy a végtag és testrész helyzetének is szerepe van!

Kérek mindenkit, akit valóban testének épsége és gyógyulása érdekel, hogy a Tapinget bízza felkészült szakemberre, aki jól ismeri a sérülések típusát és a lehetséges ragasztási technikákat!

Így lesz biztos az eredmény!

Aktivitásban gazdag szép napot kívánok!

Pap Andrea – Gyógytorna
www.holisztikusgyogytorna.hu
06-20-426-3732