Krónikus betegségek gyógytornája

Vannak betegségek amik gyors lefolyásúak, idővel teljesen kikezelhetőek és vannak olyanok amelyek az egész életet végigkísérik. Ez utóbbiak a keringési betegségek, anyagcsere problémák, neurológiai kórképek. Az ilyen típusú problémák folyamatos kezelést és gyógytornát igényelnek, ezért nagyon fontos a mindenkori rendszeres állapotfelmérés, a tornagyakorlatok célirányos, hatékony, de emellett változatos rendszere és az, hogy a gyógytornásszal hosszú távú, bizalmon alapuló jó kapcsolat alakulhasson ki.

Konkretizálva az említett eseteket példáknak a következőket sorolnám fel:

-Rheumatoid artrosis, ízületi kopások
-krónikus szívproblémák, keringési zavarok
-cukorbetegség,
-Parkinson kór
-STROKE utáni mozgásterápia

Az ilyen hosszú távú gyógytornánál nagyon fontos a Páciens hozzáállása és a rendszeres önállóan is végzett torna. A torna kezdetén szükséges az első fázis gyógytornáját összeállítani vagyis azt amely az alap gyakorlatok pontos elsajátításához valamint a mozgás és erősödés elindításához javasolt. A későbbiekben az állapot stabilizálását és a további erőnlét fokozást kell elérnünk. A betegség fajtájától függően az egyensúly és koordináció helyreállítása is nagyon fontos szakasz, így a második szakaszban nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Az ízületi betegségeknél a mozgásterjedelem és az izomerő fokozása illetve az általános állapot javítása egyaránt fontos. A gyakorlott mozgásokat a mindennapi életbe is be kell illeszteni, valamint fontos odafigyelni arra, hogy a fájdalmas és érintett ízületek védelme a mindennapok részévé váljon. Ilyen például, a helyes testtartás megtanítása, a helyes állás, vagyis a szimmetria beállítása, a vállak leengedett helyzete, vagy bizonyos tevékenységek helyes végzése, megfelelő izmok használata.

Krónikus szív, illetve keringési betegségeknél a kapacitás növelése, ezáltal a minél nagyobb élettér és terhelhetőség kialakítása a hosszú távú cél. Ezt természetesen csak a fokozatosság elvének szigorú betartásával, hosszabb munkával érhető el, kitartást és tudatosságot igényel, de a befektetett energia látványosan térül meg azáltal, ahogy újra kinyílik a világ és a lehetséges tevékenységek köre az állapot javulásával párhuzamosan.

Az anyagcsere betegségek például a cukorbetegség sok más probléma okozója is lehet, ezzel súlyosbítva az amúgy is instabil állapotot. Gyógyszeres, vagy inzulinos kezelés esetén is fontos a mozgás beiktatása a mindennapokba, mert az erekre és az izomállapotra is jó hatással van, jó esetben még magát a betegséget is javítja, vagy akár megszüntetheti!

Az említett Parkinson kór és a STROKE utáni gyógytorna a leghosszabb és legösszetettebb mozgásterápiák közé tartozik. A központi idegrendszer érintettsége miatt változatos és elég egyéni kórképeket produkál, kezelése tehát mindig személyre szabott, alkalmazkodva az aktuális állapotokhoz. A mozgásterápia egész életen keresztül ajánlott ezzel tartva szinten az elért legjobb állapotot, és a mindennapokban való aktív fennmaradást! A rehabilitáció rövid távon a mozgásbeli, egyensúlyi és koordinációs tréninget jelenti, hosszú távon pedig azt, hogy a családi és szociális életben részt vehessenek, minél nagyobb szereppel bírhassanak!

Hiszem, hogy a testünkkel kialakított és ápolt kapcsolat, a mozgás szinten tartása, az aktivitás fenntartása meghatározó a betegségek legyőzésében, kezelésében és a mindennapok pozitív megélésében!

Mindenkinek kívánok nagyon szép tavaszi napokat!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.gyogytornahazhoz.hu