Kisgyermekek egyensúly fejlesztése, gerinctornája

Hogyan alakul a csecsemő mozgásfejlődése?

Megszületéstől három éves korig a pszichomotoros fejlődés leglátványosabb és egyben legfontosabb teljesítményei zajlanak le! Gondoljunk csak bele, hogy pusztán három év alatt a magatehetetlen csecsemőből aktív futkározó, öntudatos kisgyerek lesz, aki próbálgatja önmagát, és felfedezi a környezetét. A babák a mozgásfejlődés első szakaszát, kúszást, mászást, átfordulást csak saját ösztönükből végzik, követendő minta nélkül. Az vezérli őket, hogy egyensúlyban maradjanak, és a fejüket stabilan meg tudják tartani. Általában a hatodik hónapra a fej megtartása stabilan kialakul, innentől a tényleges felegyenesedés szakaszai kezdődhetnek, mint ülés, állás, járás.

Mire szolgál a csecsemők, kisgyerekek tornája?

Az első három évben alkalmazott torna, olyan egyszerű gimnasztikus, illetve egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat, ügyességi-, vagy szerepjátékokat tartalmaz, amikkel, könnyedén, játékosan, szinte észrevétlenül, mégis célirányosan vezetve elősegítjük a gyermek mozgásfejlődését, térérzékelését, testérzését, illetve a gerinc körüli izmok, vázizmok megerősítését. Ez utóbbi fontos ahhoz, hogy megalapozhassuk a helyes testtartást! A mozgássor, illetve a kidolgozott torna egyaránt tartalmaz nyújtó, erősítő, és egyensúly fejlesztő elemeket, amelyek kialakítják a megfelelően rugalmas ízületeket, izmokat, erősítik a vázizmokat, fejlesztik az egyensúlyt. Nagyon fontos része a tornának, illetve az általa létrejött hatásnak az a magabiztosság is amit kialakít az, ha a gyermek jól kezeli a testét, és jól érzékeli a környezetét!

A torna menete, kivitelezése:

A csecsemők, kisgyermekek tornája tulajdonképpen a kicsik természetes mozgásszeretetére épül, vagyis arra, hogy tudattalanul, később tudatosabban szeretnek mozogni, ahhoz hogy megismerjék maguk körül a világot és felfedezzék saját határaikat. Éppen ezért fontos a tornánál, hogy ne erőszak, és teljesítmény kényszeres torna legyen, hanem könnyed szórakozás, amelyben baba és a vele tornázó is jól érezze magát! A legkönnyebben ezt úgy érhetjük el, ha rituálét alakítunk ki a tornából. Legjobb előre beállított, nagyjából hasonló időben, vagy napszakban végezni a gyakorlatokat. Alakítsunk ki hozzá helyet, pléddel, vagy polifoammal, párnával, játékokkal, és a tornához szükséges eszközökkel. Legyen ez egy kis “sziget” ami egy különálló rész a tornához és az “elvonuláshoz”. Mindig átmozgatással kezdjünk, ami lehet célirányos átmozgatás is, de elég lehet egy kis labdagurigázás, vagy maga a pakolás a hely kialakításához. Ezután áttérhetünk a célirányosabb gyakorlatokra, majd a tornát egy játékos levezetéssel zárjuk a végén. Jól használható, és közkedvelt eszköz az egyensúly javításához a gimnasztikai labda (óriáslabda) ami a nyújtáshoz, erősítéshez, és az egyensúly gyakorlatokhoz is sok segítséget nyújt, és a lehető legjobban kihasználható eszköz ha lakásban, vagy egy helyben szeretnénk a tornát a kicsivel végezni. A labdás gyakorlatok fokozott figyelemmel végzendőek, mert instabilitása miatt nagyobb lehet a sérülés veszélye!

Zavarok felfedezése a mozgásban, egyensúlyban:

A torna abban is segíthet, hogy a mozgás, nyújtás közben felfedezhetünk zavarokat, instabilitásokat, vagy rugalmatlanságot, aszimmetriát! Gyorsabban és egyértelműbben kiderül a csecsemő mozgás problémája, egyensúlyzavara, ha az ingereket célirányosan, és kontroll alatt kapja, ezáltal jobban megfigyelhetőek a reakciók is! A legfeltűnőbb problémák  a teljesség igénye nélkül; fej tartásának zavara, asszimmetriák a test két oldalán, koordinációs zavarok, gyakori megbotlás, elesés, látható szédülés az egyensúly zavara miatt. Ha észlelünk olyan zavart ami utalhat a  mozgásfejlődés elmaradására, vagy szokatlan mozgásmintára, a diagnosztizáláshoz, és a  mielőbbi kezeléshez forduljunk szakemberhez, neurológus orvoshoz, vagy gyógytornászhoz, mozgásterapeutához!

Összefoglalás:

Összességében elmondható, hogy egészséges mozgásfejlődésű gyermekek egyensúlyfejlesztése, gerinctornája, játékos gimnasztikája nem elhanyagolható, mert néhány egyszerű és könnyen elsajátítható gyakorlattal hozzájárulhatunk gyermekünk egészséges és harmonikus mozgásához, magabiztosságához, térérzékeléséhez, izomerősítéséhez, rugalmasságának megőrzéséhez! A leghatékonyabb és legbiztonságosabb módja a helyes mozgássor és gyakorlatsor létrehozásának, ha szakemberhez fordulunk, és az általa összeállított mozgásanyagot egy-két alkalommal közösen, az ő asszisztálásával begyakoroljuk!

Járulékos, de nagyon fontos pozitív hatások még, hogy egy  életvidám, és mozgásszerető kisgyermekkel tornázhatunk majd későbbiekben együtt, megerősítve és elmélyítve a bensőséges, szeretetteli viszonyt a kicsi és a vele tornázó (leginkább az Anya és az Apa) között, életre szóló élményeket szerezhetünk átmozgatva minden izmunkat, megerősítve gyermekünkben  a mozgás szeretetét!

A torna