Kinesio Tape – Gyógyító ragasztás

Bevezető:
A gyógytorna terápia kiegészítőjeként számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy annak hatását és hatékonyságát tovább fokozzuk. A Kinesio Tape technika egy önállóan és a mozgásszervrendszer problémájának kezelésére kiegészítésként is alkalmazható terápia, mely az adott terület, vagy érintett izom támogatását, működésének helyreállítását segíti, eredményezi.

Mi a Kinesio Tape:
A technika egy speciális tapasszal dolgozik, melynek egyik felülete ragasztóanyaggal ellátott felület, a másik oldal pedig a speciális szálelrendezésű szövet. A szalag nyújtható, elasztikus, ami nagyon fontos, mert ezáltal képes dinamikusan, aktívan támasztani az adott részt, nem mereven rögzíteni. A technika alapját az adja, hogy a bőrön keresztül a receptorok folyamatos, több napon át tartó állandó ingerlésével a szervezet aktivizáló és öngyógyító folyamatát erősítik. Hatására az agyspecifikus ingert kap a terület pedig gyorsabban regenerálódik a fokozottabb és gyorsabb válaszreakciók folytán.

Felhelyezése:
A Kinesio Tape kizárólag a tanfolyamot elvégzett szakember által tehető fel! Ezt azért is ajánlom kifejezetten, mert a tanfolyamon nem csak előnyeit, hanem hátrányait is láttam a gyakorlatban. Rosszul felhelyezett tapasz az izmok akadályozását, fájdalmas működését, vagy az adott probléma fokozódását okozhatja!
A szalag felhelyezése viszonylagosan tág határok között mozog, ezért is találkozhatunk többféle felhelyezéssel, de vannak bizonyos esetek amikor kifejezetten a tanult, egyfajta felhelyezés mutatta a legnagyobb eredményt. Megfelelően képzett szakember a Páciens adott problémáját és a személyre szabott esetet együttesen figyelembe véve hatékony segítséget nyújthat ezzel a fantasztikus technikával!
Engem személy szerint elvarázsolt ez a technika, de hatékonyságát csak egy adott mozgással, gyakorlattal, vagy tornasorral látom a legeredményesebbnek. Nem véletlen a dinamikus támasztás lehetősége, hiszen emellett a terápia mellett az izmokat mozgásban akarjuk tartani, csak éppen segítve, fokozva a terjedelmet, vagy csökkentve, megszüntetve a közben jelentkező fájdalmat! A felhelyezés előtt a Páciens izmát mozgás közben, a mozgáspálya teljes szakaszán vizsgáljuk, majd közép-, vagy enyhén nyújtott helyzetben felhelyezzük a Kinesio Tape-et. A tapasz 3-5 napig általában fennmarad, és addig tesszük fel újra és újra amíg a probléma fennáll. Ez az adott esettől függ, aszerint mely terület és milyen súlyosan érintett.

Lehetőségek:
A Kinesio Tape technikát sikeresen alkalmazzák a következő esetekben:

-keringési probléma duzzanat esetén

-gyengült izom esetén

-fájdalom csökkentés

-ízületi mozgásterjedelem növelés

-sérült idegek esetén

-instabilitás támasztásához

-nyirokkeringési problémáknál

A technika ezen kívül akut fájdalomra, hegkezelésre, nagyobb fizikai megterhelés esetén megelőző stabilizálásra, vagy sportversenyek előtt (ha engedélyezett) a sérülések elkerülésére alkalmazható.

Összefoglalás:
A technika hatékony, célirányos, dinamikus és igen gyorsan érezhető! Megfelelő felhelyezés mellett segíti mind a Páciens, mind a Gyógytornász közös munkáját és a gyógytorna hatékonyságát. Nagyon örülök, hogy megismertem és megtanultam a technika alapjait, ami természetesen mind a következő tanfolyamon, mind a gyakorlatban alkalmazva tovább bővül majd. A kezemben lévő gyógytorna-, és mozgásterápiás, valamint a Kinesio Tape technikával úgy gondolom még eredményesebben dolgozhatom a Betegeim gyógyításáért!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu