Karácsonyi bejegyzés

Nem volt szándékomban most esettanulmányt, kórtörténeti elemzést írni, vagy valamelyik gyógytornához kapcsolódó mozgásterápiát tételesen levezetni…bár sok minden van még amiről a szakmán belül írni szeretnék és remélem sok értékes információt és tanácsot tudok ezekkel nyújtani! Ezúttal szeretnék olyan bejegyzéssel szolgálni ami egy kicsit az Ünnephez kötődik. Ahhoz az érzéshez, hangulathoz ami a héten körülvesz bennünket. Ahogy közeledik az év vége, ahogy a család, és a karácsonyi készülődés kerül előtérbe, úgy kezdünk általában egy kicsit áthangolódni, mérlegelni számot vetni, elmerengeni. Értékeljük a mögöttünk álló évet, jó és rossz döntéseinket, életünket, egészségünket, kapcsolatainkat.

Itt a számvetések, fogadalmak ideje! Miért ne illesszük bele a lehetőleg hosszú és egészséges életmódhoz segítő listába a mozgást, a tudatosabb életmódot! Persze az fontos, hogy ne csak fogadalom maradjon amit most így egy kis pihenés, kikapcsolódás, feltöltődés után elhatároztunk, hanem tartsunk is ki mellette, a cél legyen elérhető, megvalósítható! Kezdjük és folytassuk az Új Évet egy jól kidolgozott, fokozatosan erősödő tornatervvel, csökkentve ezzel a már meglévő ízületi-,izom-, vagy idegi eredetű fájdalmakat! Legyen meg az elhatározás, a kitartás és a céltudat bűvös hármasa és úgy fog beépülni a mozgás az életünkbe hogy szinte észre sem vesszük! Mindegy hogy kisebb vagy nagyobb, hosszabb vagy rövidebb tornát tudunk elvégezni. Ez mindig az alapbetegségtől és az éppen aktuális egészségi állapottól függ. A lényeg hogy ne maradjon el a mindennapi mozgás és az hogy foglalkozzunk a testünkkel! Vigyázat a következő héten az evés mértékével is, az amúgy is fájó ízületeket, általános gyengeséget, vagy beszűkült ízületi mozgást ne tetézzük még tovább súlyfelesleggel, vagy mozgásszegénységgel!

A pihenés és mozgás harmóniáját ne feledjék/feledjétek a következő héten sem! Kívánok ezúton minden kedves Páciensemnek, Barátomnak Nagyon Boldog Karácsonyt, Békés és Boldog Ünnepet! Az alábbi idézettel pedig szeretnék a jövő évi új kezdéshez és az idei pozitívumok megtartásához erőt kívánni!
“Valahányszor elindulsz otthonról húzd be az állad, emeld fel a fejed, és szívd tele a tüdőd levegővel, idd be a napfényt, köszöntsd mosolyogva a barátaidat, és szívvel-lélekkel szoríts mindenkivel kezet. Ne félj attól, hogy félreértenek, és egy pillanatig se törődj az ellenségeiddel. Döntsd el határozottan mi a szándékod, aztán pedig egyenesen törj a cél felé. Legyen szemed előtt a magasztos cél amit kitűztél magad elé-és akkor egy idő múlva észreveszed, hogy öntudatlanul is megragadod azokat a lehetőségeket, amelyek vágyaid teljesüléséhez szükségesek, ugyanúgy ahogy a korallállatka kiválasztja a tenger habjaiból mindazt amire szüksége van. Képzeld önmagadat annak a tehetséges, komoly, hasznos embernek aki lenni akarsz, és ez a gondolat óráról órára jobban átalakít majd, hogy saját eszményedet megközelítsd…A gondolat minden, őrizd meg e a helyes lelki magatartást: a bátorság, az őszinteség, a jó kedély szellemét. A gondolkozás szinte alkotás. Minden jó dolognak a vágy a szülője, és minden őszinte imádságot meghallgat az ég. Olyanokká leszünk amilyenekké szívünk mélyén lenni szeretnénk. ”  (Elbert Hubbard)

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu