Hinni a gyógyulásban

Hatalmas erőt ad a hit a gyógyuláshoz. Nem az a kérdés, hogy a Beteg vallásos e, ha igen akkor milyen vallású, ha nem akkor miért nem? A fő kérdés az, hogy hisz e ÖNMAGÁBAN és hisz e a gyógyulásban! Képesnek tartja e magát arra, hogy ha kell akkor a legmélyebben rejtőző energiatartalékokat is elővegye, kiemelje a bensőjéből és használja a gyógyuláshoz!

Mindannyian tudjuk, hogy a legpozitívabb felfogás és a legnagyobb erő mellett is vannak mélypontok. Tapasztalatom szerint a legjobb hozzáállás és összeszedettség esetén is van hogy ingadozik a hangulat és az erőnlét, ami sokszor megnehezíti a terápiát, próbára teszi a türelmet. Ilyenkor felmerül a kérdés a Betegben, hogy vajon mi a baj velem, mit csinálok rosszul, minden nap tornázom, mégsem javulok!  Emberek vagyunk mindannyian, ingadozó hittel, kedvvel, bizalommal, de egy dolgot biztosan szem előtt kell tartanunk: a terápia sikere és a gyógyulás a szakmai segítségen és a rendszeres kezelésen túl nagyban függ a Páciens bizalmától és hitétől abban, hogy ő maga is fontos része a saját gyógyulásának!

Sokszor szükséges, hogy emlékeztessem a Pácienseimet arra is, hogy nem a mások eredményeit, fejlődését kell nagy energiával figyelnünk! Mindenki más és más, egyes tünetek, még ha hasonlóak is, de nem azonosak a többiekével! Mindenkinek saját gyógyulását és terápiáját kell a legnagyobb figyelemmel nyomon követnie! Tűzzünk ki célokat és várjunk el magunktól komoly eredményeket! Mindenki képes rá! A legapróbb eredmény is becsülendő, pont annyira mint a nagy és látványos előrelépések! Csak hogy két konkrét dolgot említsek, teljesen más eredményekért dolgozunk egy sklerózis multiplexnél, mint egy traumás törés utáni rehabilitációnál. Mindkét esetben a lehetőség szerinti célokat kell kitűzni, és a legfontosabb, hogy mindkét esetben a gyógyulásba vetett hit ami leginkább előre viszi a terápiát, amivel a leggyorsabb és legstabilabb eredményt érhetjük el!

Kedves Betegeim, Barátaim! A külső segítségre, támogatásra mindannyiunknak szüksége van, ha baj ér bennünket, vagy ha kezelésre szorulunk egy betegség miatt. A legfontosabb támasz és segítő azonban mindig az, ha bizalommal és hittel állunk ÖNMAGUNK mellett és ezzel adjuk a legnagyobb esélyt a lehető legstabilabb és legeredményesebb gyógyuláshoz!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu