Amputáció utáni kezelés, protézisviselés tanítása, járástanítás

A gyógytorna első néhány alkalma a csonk felerősítésén alapszik. Attól függően, hogy felső-, vagy alsó végtagról van szó, karnál a nyak-vállövi rendszer, lábnál a csípő-lumbális gerinc tornája is nagyon fontos. Az egész test szimmetriájának és együttmozgásának felépítésére törekszünk. Mindkét alsó végtag elveszítése esetén a törzsizmok megerősítése és az új helyzethez az egyensúly megéreztetése elengedhetetlen az önellátáshoz!

A végtag izmainak erősítését a protézisviselés, vagyis felhelyezés, használat teszi ki. Alsó végtagi amputációnál mindig kapnak protézist a Betegek, felső végtagnál ez változó.

Láb-protézis esetén az egyensúly, terhelhetőség fejlesztése a cél. Probléma mentes használatot, akadályok esetén is járóképességet szükséges kialakítani. Lépcsőzés, terepviszonyok, emelkedő-lejtő, útpadka, küszöb nem jelenthet akadályt.

Ahhoz hogy egy protézis viselhető legyen, természetesen a kialakítása is fontos, sokszor még hónapokkal az első használat után is alakítani kell a tokon, vagy a láb szögén, ki-,vagy befelé forgásán.

A Páciens feladata otthonában a megfelelő fáslizás! A csonk végének sima felületű, tónusos „körformát” kell felvennie a megfelelő protézis viseléshez. A kórházban a fáslizást általában megmutatják, de ha mégsem, kérje szakember tanácsát, mert ez nagyon fontos eleme a gyógyulásnak! A Páciens feladata még otthonában is tisztán tartani a varrat heget, fertőzés, gyulladás esetén a protézis viselése fájdalmas, nem is ajánlott! Mindennapi tornát és mozgást szükséges beiktatni, mert az adott végtagon kívül a test többi része is részt vesz a testkép-változásban, tehát általános torna, gerinctorna, légzőtorna, törzsizom erősítés fontos! Ennek összeállításában szakember segítségét kérje!

A műtött végtagot hosszától függően később láb-,vagy karsúllyal is erősíthetik, de az izom erősítés mellett a funkció visszaépítés is kihagyhatatlan. Lábnál a protézissel (és anélkül is) megtanult járógyakorlatok és utcán séta segítik a visszaépülést a mozgásba, kar esetén a lehető legtöbb mozgásba be kell építeni, nem hagyható ki a folyamatokból. Váll és nyak tornája nagyon fontos az egész test és gerinc statikájára és terhelésére nézve!

Tapasztalt gyógytornász a felépülési folyamatot végig tudja kísérni, a mozgást és járást, valamint a kar-, láb protézis használatát segíteni tudja. Végcél a teljes gyógyulás és az aktív mozgáshoz szükséges erőnlét és terhelhetőség!
Az amputáció utáni gyógytorna folyamata és a cél elérése csak közös munka révén valósulhat meg, a Páciens hozzáállása és a kiadott torna elvégzése elengedhetetlen az eredményhez!

Forduljon hozzám bizalommal, ha amputáció utáni gyógytornára van szüksége, vagy kérdései merülnek fel mindennapi élete során a protézis viseléssel kapcsolatban!