Gyógytorna munka mellett

Bevezető:
A mai helyzetben komoly gondot okozhat egy hosszabban tartó egészségügyi probléma miatt a munka szüneteltetése. Törés, fájdalom, mozgáskorlátozottság, rosszullétek a mindennapokat megnehezíthetik, a munkába járást akár teljesen meg is akadályozhatják.
A gyógytorna gyorsítja a felépülést, hamarabb visszatér az aktivitás, erősödnek az izmok és gyorsabban juthat a Beteg olyan állapotba aminél tulajdonképpen visszaállhat dolgozni, a mindennapokba beépítve a gyógytorna folytatását a további javuláshoz, vagy a megerősödött állapot fenntartásához.

Otthoni gyógytorna szakemberrel:
A rehabilitáció folyamán a betegség súlyosságától függően a gyógytorna egy  kórházban, vagy már első szakasztól otthoni keretek között kezdődik. A mozgásterápia első három hetében érdemes kizárólag a gyógyulással foglalkozni, majd a mozgás javulásával, erősödésével minél hamarabb újra a régi keretek közé visszaállni!

Amennyiben törés, vagy rándulás, vagyis rögzítés utáni állapot gyógytornája kezdődik el, az általában az első két-három hétben a legfontosabb, a későbbi állapot megalapozásához a bemozgatás és erősítés az első hetekben a leghangsúlyosabb. Ahogy a mozgások elkezdődnek, és a terhelhetőség orvos által is megvizsgált és megállapított, ahhoz alkalmazkodva a szakember segítségével már munkába járás mellett is végezhetőek jól összeállított, hatékony gyakorlatsorok, természetesen rendszeres kontrollal. A gyógytornászt érdemes hetente legalább egyszer kérni újabb állapotfelmérésre, mert így biztosan nyomon követhető a javulás, illetve esetleges segédeszköz használatánál annak váltásának vagy elhagyásának megítélése is a gyógytornász feladata!
Krónikus betegség esetén, vagyis ha hosszabban tartó, esetleg az egész élettartamra kiható egészségkárosodás alakul ki (például gerinc degeneratív elváltozása, műtéte, Rheumatoid arthritis) az egész mozgásterápiát úgy szükséges felépíteni, hogy a mielőbbi fájdalomcsillapítás, és állapotstabilizálás után olyan mindennapokban végezhető tornasort kell  a Beteggel együttműködve kidolgozni ami később újra és újra frissítve, kombinálva, torna eszközeivel kiegészítve hosszú távon biztosítja az izmok erejét, a rugalmasságát és a helyes tartást, valamint izomegyensúlyt.

Mindennapi torna:
Egy betegség sok türelmet és erőt igényel, hogy kitartással és céltudattal mielőbb legyűrhessük! Ehhez sokban hozzájárulhat, ha minél inkább az eredeti, a betegség előtti állapotot próbáljuk fenntartani! A munkába járás, az aktivitás megőrzése, a társas élet fenntartása nagyon fontos eleme a tudatos és hatékony gyógyulásnak! Amennyiben az állapot engedi a gyógytorna egy része és ne a teljes mindennapi aktivitás legyen! Természetesen a munka a betegség, és a mozgáskorlátozottság első pár hetére félretéve vagy csak kis mértékben végzett legyen, de ahogy a javulás, gyógyulás elindul minél gyorsabban próbáljunk meg a mindennapokba visszaállni. Ehhez kitartás, céltudat, és egy jó szakember támogatása sokban hozzájárulhat!

Kívánok mindenkinek minél aktívabb mindennapokat, gyors és stabil rehabilitációt!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu