Gyógytorna és fogyás

Bevezető:
 A gyógytorna alapvetően a károsodott szerkezet kezelésére, balesetek utáni rehabilitációra és betegségek speciális mozgásterápiájára szolgáló gyógyító és rehabilitációs terápiás mozgás. Mégis szívesen veszem elő szigorúan a gyógytorna témakörében a fogyás elősegítésére alkalmazott gyógytornát több okból is. Egyrészt, mert az elhízás az egyik – sajnos ma már általános állapot – a társadalmunk nagy részét érintő probléma, másrészt pedig azért, mert a gyógytorna keretein belül mozgásterápiával kezelt betegségek egy részével az elhízás közvetlenül összekapcsolódik (pl: cukorbetegség, baleset utáni mozgáskorlátozottság következtében).

Az elhízás hármas pillére:
Az elhízás okait szerintem már mindenki kívülről fújja, mivel napjainkban nincs újság, hírblokk, reklám, beszélgetés anélkül hogy az elhízásról, csodaétkezésről és varázslatos fogyásokról szó ne esne. Az elhízás okaként felhozott hármasfogat, vagyis a táplálkozási problémák, mozgásszegény életmód és a stressz természetesen az eddigi kutatások szerint az alapvető problémák közé tartozik. Emellett említeném a hormonális problémákat, az anyagcsere betegségeket és a pszichoterápia körébe tartozó étkezési zavarokat mert a hétköznapi (mindennapi) eseteken túl a társadalom egy kalap alá veszi azokat is akik valamely alapbetegség miatt híztak el, pedig igencsak más halmazba tartoznak véleményem szerint!

Gyógytorna és elhízás:
Először szeretnék azokról a  hétköznapibb esetekről szólni amelyek az elhízottak csoportjának segíthetnek megoldásként! Manapság szerencsére, vagy sajnos! okulva a sok rossz, betegségeket okozó csodafogyasztásokból egyre tisztábbá válik a fogyni vágyók körében, hogy mozgás nélkül nincs fogyás! Ilyenkor jön a következő dilemma az edzőtermi edzés, szabadtéri mozgásforma, vagy alakformáló torna termi- vagy otthoni változata között. Érthető a tanácstalanság, mert az edzőtermekben fennáll a kellemetlen érzés, kívülállónak érzés lehetősége, a szabadtéri mozgás évszakhoz kötött és bizonytalan hatékonyságú (de csak ha nem jó a megválasztás, de erről később) a tornatermi alakformálás esetleg unalmas, ugyanez lehet az otthoni tornával is. Pedig a fenti problémák nem is jelentik igazából a gondot illetve nem így. Nagyon fontos megjegyeznem, hogy egy túlsúlyos embernek a legfontosabb hogy tudatában legyen a tényleges állapotával ízületi és állóképességi szempontból is! Nagyon valószínű, hogy hosszabb távon fennálló túlsúly esetén számolni lehet gerinc-, térd, csípő, vagy kardiális, pulmonális problémákkal! Ezért javasolnám mindenképpen, hogy a fogyáshoz szükséges mozgást, mozgásformát mindig előzze meg gyógytornász által végzett állapotfelmérés, majd kövesse néhány alkalommal személyre szabott tornaterv végzése, hasznos tornagyakorlatok, ízületvédelemre szolgáló mozgástechnikák elsajátítása! Ismerjék meg először saját testüket önmagában, mozgásában, erőnlétében és máris könnyebb lesz dönteni a mozgásterápiák között!

Gyógytorna, betegség és fogyás:
Sajnos olyan is van, hogy valaki hiába figyelne a táplálkozásra, mozgásra, erőnlétre az alapbetegsége a fogyás akadálya, vagy inkább az elhízás oka. Fontos, hogy ilyenkor se mondjon le a Beteg a mozgásról, mert annak lényege a testsúlykontroll mellett a további szövődmények megelőzésében is rejlik. Vagyis, hogy a súlyának tartásával, csökkentésével megelőzzük a további ízületi problémákat, szív-érrendszeri, pulmonális, vagy vese eredetű betegségek kialakulását! A speciális alapbetegség kezelését elősegítő gyógytornán kívül sok változatos és a betegségnek megfelelő terhelést adó gyakorlatokkal a fogyás is gyorsabban megy majd! Jobban mozgó Beteg esetén az alkalmazható gyakorlatok skálája szélesebb, de azoknak sem kell lemondani a fogyás lehetőségéről akik mozgásukban korlátozottak. Ilyenkor kerülnek előtérbe azok a gyógytorna elemek amelyek a kisebb, de terhelést is használó mozgásformákból állnak. Kevés mozgó ízület is mozoghat és ezeket mozgató izmok is energiát használnak fel! Bekapcsolódhat még ide a sok esetben méltatlanul mellőzött légzőtorna is, amely segíti a sav-bázis egyensúly helyreállítását, ezáltal az anyagcsere munkáját! Bátran kérjék gyógytornász segítségét könnyen de mégis alaposan elsajátított otthon is végezhető változatos gyakorlatsor megtanításához, hogy a mindennapok könnyebbek legyenek és a kilók száma csökkenjen!

Végezetül összefoglalóan még megjegyezném, hogy odafigyelve, egyénre szabva, a gyógytorna elemeivel is elősegíthető a fogyás, a jó közérzet, de a mozgás hozzá elkerülhetetlen, bármilyen csodadiéta, vagy varázskapszula díszes csomagolása lebeg is a szemünk előtt! A gyógytorna bámulatosan széles palettája erre is megoldást nyújthat nem beszélve arról, hogy a mozgástól csökken a stressz okozta feszültség, automatikusan változnak a táplálkozási szokások, és a mozgás rendszeressé tételével a mindennapok öröme fokozódik!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu