Gerincünk egészsége

Bevezető:
Sokféle elmélet létezik arra, mi az egészség , nem is olyan könnyen meghatározható ha jobban belegondolunk! Az egyik megfogalmazás az, ami az ember három legfontosabb elemét helyezi előtérbe, vagyis a test-lélek- és szellem harmonikus együttműködését!

Gyógytornászként természetesen elsősorban a mozgásszervi problémákkal találkozom, de ez a hármas egység bármelyik pontjáról megközelíthető, bármelyik oldalról erősíthető. Legszembetűnőbb testi elváltozás a hétköznapokban a gerinc sokszor fájdalmas elváltozása, amely kezelés nélkül hamar rögzültté és merevvé válik.

A tartási rendellenességek:
A helytelen tartási típusok két, illetve három fajtáját különböztetjük meg. Egyik a háti szakasz fokozott domború helyzete, másik az ágyéki (derék) gerinc fokozottan homorú helyzete, a harmadik pedig a kettő együttes jelenléte. A hanyag tartás és a vele járó gerinc görbületi elváltozás általában csak egy része a tünetegyüttesnek ami utal még az izomrendszer gyengeségére, a laza ízületekre! Jellemző velejárója a lúdtalp, az előreboltosuló has, előreeső vállak, és a fáradékonyság is!

Terápia, gyógytorna:
Egyik legfontosabb lehetőség a probléma elkerülésére a tudatos megelőzés! Ez azt jelenti, hogy már kisgyerek kortól érdemes hangoztatni, és előtérbe helyezni a rendszeres testmozgást,sportot, gyógytornát, a helyes tartást, felhívni a gyermek figyelmét a megfelelő ülésre, állásra! Ha már kialakultak a gerinc görbületeinek elváltozásai akkor sincs még késő (sosincs) és a deformitásoknak megfelelően egy célirányos, korrigáló gyógytorna elkezdése ajánlott! Renszeres és célirányos gyógytornával és mozgással, valamint tudatos korrekcióval tehát helyrehozhatóak az elváltozások. Ha már rögzült a helytelen tartás, és az általa okozott sagittalis görbületi elváltozások, akkor is fontos a gyógytorna és célirányos mozgás ahhoz, hogy a tünetek, mint például a rugalmatlan és fájó izomzat, derék-, vagy nyakfájdalom enyhülhessenek, vagy megszünhessenek és természetesen azért is, hogy további romlás ne következzen be! Elhanyagolt esetben az elváltozások végleg rögzülnek, saját izomerővel már nem korrigálhatóak később pedig az ezáltal kialakult tartási rendellenesség és a vele járó asszimmetria több ízületben (csípő, térd, nyak, váll) is okozhat további elváltozásokat!

Alapvetően elmondható, hogy gerincünk állapotának igen nagy szerepe van a mindennapi jó közérzet kialakulásában, abban hogy egészségesebbnek, aktívabbnak érezhessük magunkat!

A fájdalom a hátban, gerincben korlátozza mindennapi tevékenységünket, a deformitások kialakulása sokszor a megítélésünket az emberek által, ezen két dolog pedig óhatatlanul befolyásolja érdeklődési körünket, nyitottságunkat a közvetlen és tágabb környezetünk iránt.

Ezen összefüggések átlátása után könnyebb megérteni, miért is fontos a test- lélek –és szellem harmonikus egyensúlya, és milyen fontos pillére a TESTI egészség a mindennapi jó közérzet megtartásának és annak, hogy örömteli teljesebb napokat élhessünk fájdalmak nélkül! Figyeljünk oda a mindennapi munka és mozgás közben a helyes testtartásra, a nyújtott, egyenes gerincre, arra hogy a mindennapi fizikai és lelki terhelést büszkébb tartással, egyenesebb gerinccel, erősebb izomzattal viselhessük!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu