Csoportos gyógytorna egyénre szabva

Bevezető:
Egy gyógytorna csoport általában 3-7 főből áll. 2 főnél még nem beszélhetünk csoportról, 7-nél több ember pedig már olyan megosztott figyelmet kíván aminek esetleg a hatékonyság látja kárát.
Többször találkoztam mostanában azzal amikor családtagok fognak össze, hogy egymás előtt fesztelenül, egymást erősítve, jó hangulatú de a mozgásszervi problémákra megoldást nyújtó gyógytornába kezdenek. Persze egy ilyen csoport más, mint amikor egymásnak idegenek kerülnek egy órára, de mindenképpen megoldást nyújthat akkor, ha megalapozott, előkészített, megfelelően figyelemmel követett gyakorlatsort állítunk össze.

Csoportos torna:
Elméletileg az a legkedvezőbb, ha hasonló, vagy ugyanolyan tünetekkel, mozgásszervi problémákkal küzdő egyének állnak össze. Ilyenkor egyszerűbb és gyorsabb a terápia összeállítása és várható az egyenletes, hasonló ritmusban történő javulás.
Ennek ellenére én mégis azt mondom, hogy egy csoportban jól megférnek az egymástól távolabb álló betegségek is, ez igazából csak a csoportban tornázók rugalmasságán és a terapeuta felkészültségén múlik.
A leggyakoribb amikor nyak-váll /gerinc/ csípő-térd problémáival, fájdalmaival jelentkező Betegek állnak össze. Ebben az esetben a bemelegítés azonos, de a torna alatt külön is kell választani a gyakorlatsorokat arra tekintettel, hogy mely ízületek átmozgatása, izmok erősítése kíván nagyobb figyelmet, célzottabb mozgássort. A gyakorlatokat és az ismétlésszámot személyre szabva kiadja a gyógytornász, majd  a Páciens a felügyelet alatt elvégzi. Az első pár óra alatt a Páciensek megszokják, hogy egyszerre dolgoznak egyénileg és csoportban.

Variációk:
Egy kicsit bonyolultabb, ha távolabbi betegségcsoportok kerülnek össze. Ilyenkor fontos azt is mérlegelni, hogy rendelkezik e a Beteg már megfelelő, elegendő előkészítéssel, testtudattal, vagy gyakorlatismerettel, mert ennek meg kell lennie , hogy csoportban kezelhető legyen! Ilyenkor a megfelelő és általában egyforma bemelegítés után az eszközös gyógytorna (gumiszalag, kislabda, gimnasztikai labda) nyújthat segítséget. Az általános, alapgyakorlatokat tartalmazó bemelegítés után jöhet a szalag, a gimnasztikai labda, egyensúlyozó párna vagy akár súlyzó. Minden betegség típusnak megvan a maga speciális gyógytornája ugyanarra az eszközre, így hasonló ritmusban haladva, más gyakorlatokkal ugyan, de jó hangulatú, hatékony torna óra állítható össze. A Páciensek számára az óra változatos, a Terapeuta számára pedig a különbözőségek ellenére is jól nyomon követhető a torna, a mozgássor, a fejlődés, javulás is!

Érvek:
Bár alapvetően az egyéni torna híve vagyok, mégis azt mondom, vannak olyan pozitív hatásai, tulajdonságai a csoportos tornának amikkel az eredmények esetlegesen még inkább előhívhatóak. Bizonyos helyzetekben a csoport az összetettségével, hangulatával elősegítheti a nagyobb léptekkel haladást, vagy a bizonyítani vágyáson keresztül a stabilabb, rendszeresebb, elhívatottabb gyógytornázást! A leghatékonyabbá természetesen akkor válik a csoportos torna, ha a csoporton belül az egyénre szabott mozgássor is helyet kap, illetve ha a csoport létszáma és összetétele megengedi a megfelelő figyelmet és a szükséges korrigálást, segítséget, támogatást a gyógytornász részéről!

Akár egyéni, akár csoportos tornáról legyen is szó, a legfontosabb, hogy mindenki a saját gyógyulására, a saját testére és ritmusára figyeljen leginkább, a csoport jó hangulatát, pezsgését, és támogató erejét pedig bátran használja fel a mielőbbi gyógyuláshoz!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu