Csípőizület kopása, vagyis az osteoarthrosis coxae

Bevezetés:
Maradva a múltkoriban már említett reumatológiai betegség témakörben (amikor a rheumatoid arthritisről írtam) most a csípő ízület kopásáról és az ezzel járó tünetekről illetve kezelési lehetőségeiről írnék néhány hasznos információt. Nem véletlen a témaválasztásom, a napokban ugyanis viszonylag sok kezdődő, még nem diagnosztizált, de tünetek alapján már felismerhető csípőízületi artrózissal találkoztam. Sajnos a gerinc betegségei, csigolyák deformitásai után a csípő fájdalma, kopása, szerkezeti elváltozása is igen gyakori, viszont kevésbé kerül időben kezelésre, mert valamiért ezt a fájdalmat tovább és jobban tűrik a Páciensek…elég helytelenül!

Csípőartrózis tünetei:
Elsődleges tünet lehet a reggeli izületi merevség, napközben jelentkező csípőfájdalom mozgatásra (főleg terpesztésre, oldalra emelésre, forgatásra), járási nehezítettség, főleg lépcsőn járáskor jellemző. A combizmok merevsége, túlzott feszessége lehet előzmény vagy tünet is. A mozgásszervi tünetek mellett jelentkezhetnek idegi eredetű fájdalmak is, ez általában hirtelen nyilalló érzéssel, vagy állandó csípő körüli fájdalommal, illetve szúró vagy zsibbadó fájdalommal járhat.
A fentieket olvasva kiderül, hogy elég sok tünete van ennek a betegségnek, ez részben jó, mert ezáltal talán korábban észrevehető, felismerhető, másrészt rossz, mert a tapasztalatom szerint a Beteg kivárja a legutolsó stádiumot is és akkor fordul már szakemberhez mikor egy szép csokornyi tünettel rendelkezik. Ennek a tünetegyüttesnek a kezelése azonban késői stádiumban már nem olyan egyszerű!

Kezelési lehetőségek:
Rendszeres olvasóim már biztos kívülről fújhatják, hogy kedvenc szavam ha kezelésről beszélünk mindig a MEGELŐZÉS! Javasolt, főleg 40 éves kor felett, a csípőízület rendszeres állapotfelmérése, gyógytornásszal ,  szakemberrel ízületi és izomállapot vizsgálata, ez kiegészíthető képalkotó eljárással (pl. RTG ) is.
Ha a betegség már elindult, a tünetek jelentkeznek akkor sincs még késő, gyulladáscsökkentőkkel és mielőbbi célirányos mozgásterápia, gyógytorna végzésével, megtanulásával az állapot jól kezelhető, csökkennek a tünetek, javul az ízület állapota!
Későn felismert, vagy későn terápiára vett ízületnél már nehezebb a dolog, több okból is. Először, mert az ízületi felszín már olyan szinten deformálódott, hogy a nem visszaépíthető porcfelszín lekopása miatt a fájdalom állandósulhat, az izmok állapota gyengül, vagy feszessé válik, a mozgás beszűkül. Másodsorban pedig ott a tény, hogy a fájdalmas és kevéssé terhelhető érintett csípőizület terhelését a másik oldali végtag csípőízülete (vagy térdízülete) veszi át, ezáltal a másik oldalon is rohamosan elindítva a degeneratív folyamatot és az ízületi eróziót! Így a végeredmény akár mindkét alsó végtag fájdalma és deformitása, általánosan pedig a mozgásban jelentkező problémák, erőnlét csökkenése, járás komoly nehézsége alakulhat ki.
A gyógytorna  nagyon fontos része a terápiának, az izomegyensúly visszaállítása, a kondíció javítása, az ízület mozgásának újra elindítása a mozgás javulását és a fájdalom csökkenését eredményezi. Mindkét alsó végtag tornája, és változatos (hogy ne legyen egyoldalú a terhelés) erősítő és lazító gyakorlatok összeállításával gyors eredmény elérhető!
Legvégül meg kell említenem a műtéti lehetőséget, ami akkor szükséges, ha a porc fokozatos leépülése, degenerálódása olyan mértékben károsítja az anatómiai szerkezetet, ami már nagyon komoly, a mindennapokat és a normális életvitelt akadályozó állapotot hoz létre. A műtét előtt is érdemes egy kicsit edzeni, tonizálni az izmokat, hogy a rehabilitáció gyorsabb legyen a műtét után!

Megjegyzés:
Zárásként szeretném megemlíteni azokat a tényezőket amik esetén a csípő ízület állapota fokozott odafigyelést és karbantartást igényel:
családi halmozódás, tartós fizikai megterhelés, cukorbetegség, elhízás, baleset után ami a csípőízület körüli törést okozott, 40 év feletti, nő.
Ez egy fájdalmas, az életvitelt, mozgást erősen befolyásoló betegség, ezért nagyon fontos a kezelése. Mindennapi mozgással, legyen az akár séta, úszás, kerékpározás, gyógytorna sokat tehetünk a csípőizület állapotfenntartásáért.
Ne várjuk meg amíg fájdalom és tünethalmaz keseríti meg a mindennapokat, időben lépjünk a gyógyulás útjára!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu