Család szerepe a gyógytornában

Család és gyógytorna:

Ahogy közelednek az ünnepek , ahogy rövidülnek a nappalok, úgy lesz minden évben egyre családiasabb az otthoni légkör ebben a hónapban. Ez a legtöbb helyen így van, ahol pedig beteg ember, vagy gyógyulásra szoruló él, ott ez talán minden más helynél jobban érződik, látszik.

Gyógytornászként sok betegséggel, akut vagy krónikus problémával találkozom és minden esetben a kezelt személy mellett látom a családját, az életét, a környezetében élőket is. A Páciens kezelésében, gyógyulásában, javulásában együtt vagyunk jelen, együtt veszünk részt a lehetőség szerinti segítésből. Amíg én szakmai segítségemmel, tornatervekkel, terápiás tervvel, majd azok megtanításával és kontrollált gyógytorna  tartásával segítem a Páciens gyógyulását, addig a család, hozzátartozók és barátok fontos részét képezik ugyanúgy a kezelés hatékonyságának! A terápia nagyban függ a Beteg pozitív életszemléletétől, gyógyulni akarásától és a megfelelően alkalmazott gyógytornától, a Terapeuta kellő felkészültségétől, személyiségétől, célirányos gyógytornájától és a jól összeállított mozgásterápiától, de a háttérben, láthatóbban, vagy inkább láthatatlanul  feleségek, férjek, gyerekek, unokák, barátok, kollégák adják gondoskodásukat, bizalmukat, hitüket, fizikai és lelki erejüket ahhoz, hogy a Páciens gyorsabban és a lehető legjobban felépüljön. Láttam már évek óta lelkiismeretesen segítő  férjet, hetek óta párja lábgipszét pingáló barátnőt, főző, mosó, bevásárló nagymamát. Az is fontos és sokat jelentő, ha a szomszéd csak úgy a köszönet igénye nélkül leviszi az ajtó elé kirakott szemetes zsákot, hogy annyival is könnyebb legyen a családnak.

Az hogy a környezet segítő szándéka a Beteg felé megnyilvánul, amiatt is motiváló lehet, mert célt és értelmet mutat a mielőbbi gyógyuláshoz, a gyógytorna szorgalmasabb végzéséhez, a mozgásterápia szükség esetén hosszú távú alkalmazásához. Gyógytornászként ha valakivel sok ideje dolgozom együtt a kapcsolat mélyül és egyre őszintébbé válik, sokszor látok mélypontokat, hullámvölgyeket, amikről a Páciensek őszintén beszámolnak, tanácsért, megoldásért fordulnak hozzám. Ilyenkor elengedhetetlen a család, vagy hozzátartozók szerepe, hogy az általam javasolt terápiát, gyógytornát, kezeléseket akkor is segítsék a Betegnek, ha én nem lehetek ott, és hitükkel, ölelésükkel, biztatásukkal kiteljesítsék a gyógyítás lehetőségének körét, segítsenek szem előtt tartani a célt!

Ezúton szeretném megköszönni minden páciensem minden kedves hozzátartozójának, segítőjének, ápolójának azt a kitartást, türelmet és odafigyelést amivel munkámat, a betegeim gyógyulását, a gyógytornát és a minél teljesebb rehabilitációt segítik! Kívánok mindenkinek boldog, nevetésben gazdag készülődést a karácsonyra, és persze továbbra se felejtsük a mozgást és a tornát, végezzük kitartással és örömmel!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu