Betegség identitás?!

Bevezető:
Közel 10 éve dolgozom ebben a csodálatos szakmában és amióta az eszemet tudom látok beteg, sérült, egészségi problémákkal küzdő embereket, mert Édesanyám révén régóta közel állok az egészségügyhöz. A hosszú idő ellenére is, csak az utóbbi pár évben kezdett komolyabban világossá válni mit is tesz egy krónikus betegség, egy szervezeti legyengülés az ember testével és lelkével egyaránt. Egyre mélyebben beleásva magam a témába könyvekkel, elmélettel és gyakorlattal, pszichológiai és mozgás terápiákkal most már kijelenthetem, hogy egy fizikai kezelés csak részben jelenti a Beteg tényleges gyógyulását. Meg kell szüntetni ezzel párhuzamosan és a későbbiekre nézve is az a bevésődést, hogy a betegség hozzá tartozik. El kell engedni!

Elmélet:
Nem vagyok pszichológus, sem pszichiáter, lélekbúvár is csak a saját mindennapi szintemen, de az, hogy napi szinten foglalkozom emberekkel, keresve egészségügyi problémájuk okát és ennek kezelési lehetőségét nagyon sokat adott hozzá a tudásomhoz és emberismeretemhez ami a teljes gyógyításhoz szükséges információkat jelenti!
Mikor megkeres egy Páciens elmondja betegségét, annak lehetséges kialakulását és beszélgetésünk során összerakjuk mozaikonként a tünetek árnyalatait, megjelenésüket, időtartamát, datáljuk a kialakulást, traumás esetben a baleset bekövetkeztét. Ezek mind szükséges információk ahhoz, hogy “megszemélyesítsük” a Betegséget, lássuk arcát, típusát, jellemzőit, így hatékonyabban lépünk fel ellene. A gyógytornához nagyon fontos, hogy az adott területet a Beteg a Gyógytornász segítségével megérezze, tudatosan kapcsolatba kerüljön az érintett izomcsoportokkal! Az agy-ideg-izom kapcsolat tudatossága, rendezése és erősítése kiemelkedően fontos a további munkához. Sajnos egy betegség beköszöntéig a legtöbb ember soha nem kerül igazi kapcsolatba testével, izmaival, nem ismerkedik mozgásával, így a gyógytorna az amivel elkezdődik a TEST-NEVELÉS.

Gyakorlat:
Miután megtörtént a betegség felismerése és a tudatos izomműködés gyakorlása a gyógytorna foglalkozások alkalmával az izmokon keresztül folyamat indul el a regenerációhoz, a gyógyításhoz, a kezeléshez. A terápiától függően lazítás, vagy erősítés, kimozgatás,vagy stabilizálás az ami a leghatékonyabban segíti a javulást. A fájdalmas görcsök, izmok, csontok, területek oldódni kezdenek, ez a hangulatra, közérzetre is jó hatással van. A Beteg megérezve a fájdalomcsökkenést lelkileg is felszabadul, nyílik, oldódik! Ez a sikerhez vezető út elengedhetetlen része. Előfordul azonban, hogy mivel sokáig kínzóan fennállt a betegség, már nehezen hihető hogy szűnik csökken, el is tűnhet véglegesen. Gondolja csak végig, ha mondjuk 2 hétig folyamatosan náthás és mindig orrot fúj, tüsszög, a feje zsibbad, amikor a tünetek enyhülnek nem nyúl-e mégis automatikusan a zsebkendőhöz, vagy a gyógyszerhez ugyanúgy és ugyanakkor mint a betegség alatt. Ha reggel orrfújással kezdett, akkor a szeme kinyitása után zsebkendőhöz fog nyúlni, így pedig nem segíti elő, inkább megerősíti tudatában ezáltal testében a betegséget és annak reflexköreit!
A megoldás nem más, mint tudatosítással, relaxációs, vagy autogén tréninges technikákkal a betegséget ELENGEDNI!

Identitás:
Hosszan tartó betegség bevésődik, vagyis az öntudattá, identitássá válik. Az ember már egyben képzeli el magát a betegséggel, így gondolja Önmagát egésznek. Még akkor is, ha a betegsége bosszantja, életét megkeseríti, a tudatában ezzel és együtt élve ezzel szomszéddá fogadja a testében így TÁRSAK lesznek. Ezt kell kioltani. Ha a betegség nem támasz, kapaszkodó, nem kívánatos, nem jóleső érzés (ilyen is van néha) akkor a következő gyakorlatot érdemes végezni a megfelelő igazi és egészséges identitás visszaállításához, megerősítéséhez:

Nyugodt, pihentető környezetben kényelmesen elhelyezkedve, akár fekve ülve, csendben, vagy könnyű zenével helyezkedjen el.
Szemét csukja be, légzésére figyeljen, lélegezzen lassan, mélyen, egyenletesen.
Próbáljon minél jobban ellazulni a külvilág helyett befelé figyelni. Ne zavarja, ha gondolatai néha elkalandoznak, gyengéden irányítsa vissza azokat testére, légzésére, lazítására.
Becsukott szemmel, lábujjaktól a fejtetőig lassan haladjon végig a testén gondolatban, megérezve minden apró területet. Ha végig ért figyeljen a fájdalmas, vagy beteg részre, képzelje el, ahogyan a terület egyre könnyebbé válik és a betegség lassan elpárolog belőle.
Minden egyes sejtből képzelje el a betegség kiáramlását a levegőbe, majd onnan egyre messzebbre, elpárologva.
Mondja magában, vagy hangosan a következőket:
Nem vagyok azonos a betegséggel, a betegség tőlem különálló. Az én igazi és természetes állapotom az EGÉSZSÉG, a TELJESSÉG és a HARMÓNIA. A Betegség nem részem, én nélküle vagyok TELJES, EGÉSZ és HARMONIKUS ami az igazi valóm. A betegséget (nevezze meg) elutasítom, megtagadom. Ne legyen dühös, mondja ezt határozottan, de magabiztosan.

Ismételje meg a gyakorlatot naponta, vagy akár többször amikor érzi a tünetek erősödését. Ne aggódjon, ha azonnal vagy gyorsan nem történik változás, a betegség súlyosságától, vagy idejének hosszától függően ez tovább tarthat, hisz a Betegség jól érzi magát az Ön meleg, teljes testében, csak épp fel is éli azt, így nem szabad, hogy ebben a teljességben tartsa tovább!
Enyhébb tüneteknél, allergiánál, náthánál, fejfájásnál, fogfájásnál, akut ízületi panaszoknál akár azonnal hat a gyakorlat.

Megjegyzés: Mozgásszervi panaszok esetén, de belgyógyászati panaszoknál is az orvosi kivizsgálás és szükség esetén mozgásterápiás, vagy gyógyszeres kezelés a súlyosságtól függően nem elhagyható! A tudatos betegségűzés csak a két vonal párhuzamával lehet biztos és megnyugtató. A test és lélek együttes erősítésével azonban visszanyerhető a megfelelő egészséges állapot!

Pap Andrea
www.papandrea.hu
andrea@papandrea.hu