Autoimmun betegségek

Bevezető:
Autoimmunitásnak nevezzük azt a jelenséget, amikor az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit “idegen testnek” érzékeli és elpusztítására törekszik. Az immunkreakció során gyulladás alakul ki az érintett szövetben és idővel a sejtek szövetek vagy ezek alkotóelemei károsodhatnak, végső esetben elpusztulhatnak!
Az autoimmun betegségek kialakulása nagyon összetett és egyes betegségeken belül sem egyértelmű, sok esetben változó. Kialakulásában különböző immunológiai, genetikai, infektológiai és környezeti faktorok is szerepet játszanak,a nemek közötti különbség is szembeötlő. Nőknél az előfordulásuk sokkal gyakoribb! Az autoimmun betegségek lehetnek szervspecifikusak , amik csak egy szervet érintenek, vagy szisztémásak , vagyis az egész testre kiterjedőek.

Autoimmun betegségek:
Mostanra sok betegségről sikerült bizonyosan megállapítani autoimmun csoportba tartozását, de ezek közül csak néhány érinti ténylegesen mozgásszervrendszert, okoz olyan idegi-, izom-, vagy ízületi elváltozásokat amelyek később emiatt kezelésre is szorulnak, mert akadályozottá teszik a mindennapokat.  Ezek közül a leggyakoribbak:
– Guillain – Barré szindróma: környéki idegrendszer megbetegedése, perifériás idegsejtek károsodását okozza. vagyis a felső vagy alsó végtagok mozgását teszi akadályozottá
– Myasthenia gravis: fluktuáló izomgyengeség, kimerültség
– OMS (opsoclonus-myoclonus szindróma) az idegrendszert károsítja
– Rheumatoid arthritis: ízületek kötőszövete, valamint az inak ellen termelt autoantitestek okozzák
– Sclerosis multiplex: az idegsejtek funkciójának csökkenése
– Spondylitis ankylopoetica: krónikus, progresszív ízületi gyulladás amely a csigolyák gyulladásával, majd ezután a csigolya ízületeinek elcsontosodásával jár
– SLE (szisztémás lupus erythematosus: változatos megjelenésű betegség, mozgásszervi szempontból az ízületeket deformáló ízületi gyulladással jár

Kezelés, gyógytorna:
Az autoimmun betegségek kezelése ma leginkább tüneti és az immunrendszer működését gátló illetve gyulladáscsökkentő terápiákról szól. Az immunműködés csökkentésével a további folyamatok lelassíthatóak, a gyulladás kezelésével a deformitások, szöveti károsodások előzhetőek meg, végül a már kialakult elváltozások mozgáskezelése amely a megfelelő állapotot segít visszaállítani!
Leggyakoribb mozgásszervi panaszok az ízületi elváltozásokban jelentkeznek, közvetlenül, vagy közvetetten. Közvetlenül úgy, ha a betegség eleve az ízületeket támadja meg, közvetetten pedig a legyengült állapot, vagy az idegi érintettség miatti izomsorvadás miatt alakulnak ki a problémák. Nagyon fontos, hogy a kezelés mielőbb elkezdődjön, a mozgásszervi tünetek súlyosságát megpróbáljuk csökkenteni, a betegség lefolyását lassítani, esetleg visszatartani a mozgásbeli tünetek romlását! A gyógytorna speciális és szakszerű kezelést nyújthat a jelentkező problémákra. Hangsúlyoznom kell, hogy talán ennél a betegség csoportnál a legfontosabb a mielőbbi kezelés, a célirányos és hatékony gyógytorna gyors megkezdése, természetesen a pontos diagnózis felállítása után és a gyógyszeres kezelés mellett!

Távlatok:
Mivel valószínű, hogy ez esetben hosszan tartó, egy életen át végigkísérő gyógytornára, mozgásterápiára lesz szükség fontos a jól felépített, mindig az állapotnak megfelelő gyógytorna kidolgozása, hosszútávú terve, tornát segítő, mozgást támogató eszközök beszerzése. A diagnózis felállítása után sem szabad megijedve, belenyugodva visszahúzódni, elhatárolódni, főleg a mozgástól nem! Mivel az autoimmun betegségek minden más betegségnél változatosabbak érdemes megismerkedni a várható tünetekkel, tájékozódni a leendő állapotról, a lefolyásról, de nem kőbe vésett következményként értékelni azt!
A gyógytorna megkezdésekor a terapeutának először meg kell ismerni a Pácienst mozgásában, aktivitásában, tudni kell milyen testtudattal, mozgásismerettel rendelkezik. Ez alapján és a betegség speciális mozgáskezelése alapján alakítja ki a terápiás tervet! A gyógytorna alapgyakorlatait mielőbb érdemes elsajátítania a Páciensnek, ezután már könnyebb haladni a gyakorlatokkal. Érdemes olyan gyakorlatsort összeállítani ami a mindennapokban, rendszeresen, önállóan is végezhető a Beteg számára. Ez az állapotfenntartó torna majd újabb és újabb gyakorlatsort szükséges kialakítani az állapot változásoknak megfelelően. Miután az akut, gyulladásos szakasz lezajlott és a betegség krónikusba fordult, a kialakult deformitásoknak megfelelően a gerinc vagy a végtagok tornája specifikus legyen!

Hosszan tartó, kitartást, rendszerességet igénylő betegségről van szó. Sajnos az orvostudomány mai állása szerint teljesen egyik sem gyógyítható, a tünetek csillapításában vannak jobb, vagy kevésbé jó eredmények. Éppen ezért nagyon fontos a Páciens saját ereje, akarata az állapot javításához, a javulás fenntartásához! Mielőbb el kell kezdeni a mozgáskezelést ezzel segíthet a Beteg leginkább saját állapota javításában és abban, hogy eredményei hatékony ellenállást és fegyvert jelentsenek az autoimmun betegség ellen!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu