Állás, járás előkészítése

Bevezető:
Szakmám legcsodálatosabb pillanata talán amikor hosszú betegség, gyengeség, fekvés, mozgáskorlátozottság után a Betegemmel közös munkánk eredményeként bekövetkezik az új “első lépés”. A fej a magasba kerül, az arc előre néz, a törzs végre kiegyenesedik! Mély lélegzet járja át a tüdőt, elindulnak a lábak, a bizonytalan, majd egyre stabilabb első lépések mögött azonban komoly elő-és felkészítő munka áll!

Előkészítés:
A járás , állás képességének elvesztése sok különböző probléma okán adódhat. Teljesség igénye nélkül néhány példa: STROKE, perifériás idegbénulás, gerincsérv miatti alsó végtag működési problémák, törés utáni hosszan tartó rögzítést követően. A betegség súlyossága illetve az emiatti fekvés, mozgáskorlátozottság időtartama természetesen nem mindegy, a rehabilitáció szempontjából fontos milyen hosszú ideje tart az inaktivitás a végtagokban, de az állás, járás előkészítése mindig ugyanazt a sorrendet és terápiát szükséges hogy kövesse.

Gyógytorna elemei:
Fontos hogy minden gyógytorna órán valamivel tovább haladjon a mozgás, erősítés, funkció javítás, illetve a terhelés megéreztetése! Először átmozgatással javasolt kezdeni. Ez bénult, vagy csak nagyon kevéssé mozgó alsó végtag esetén passzív ( a gyógytornász által végzett) technikákkal minden alsó végtagi ízületre kiterjedően történjen, majd jöhet az aktív( a Beteg által végzett) egyre erősebb torna. Az izmok szelektív erősítése után komplex, összetettebb, majd eszközökkel is kiegészített összetett torna ajánlott! Fontos megjegyeznem, hogy az igazi, hatékony erősítéshez hozzátartozik, hogy a Beteg fáradtságot, az óra végére kellemes kimerültséget érezzen, mert ez jelenti azt, hogy nem csak a komfort-zónán belül mozgattuk az izmokat, vagyis megfelelő terheléssel dolgoztunk!
A célirányos alsó végtag gyakorlatokon túl a felegyenesedés, járás előkészítéséhez elkerülhetetlen a törzsizmok és a gerinc felkészítése a továbbiakra. A gerinc átmozgatása, gerinctorna, a törzsizmok (has-hátizmok) erősítése feltétlenül szükséges! A karok tornája, karizmok erősítése a járást segítő eszköz használatát támogatja majd, hiszen amíg csak az elején vagyunk a járásnak, sétának a karok bizony elég sok súlyt visznek majd a lábak teljes felerősödéséig!

A torna eszközei:
A lábak és a karok erősítéséhez is alkalmasak  a kar és lábsúlyok amik tépőzárral a csuklóra vagy a bokára erősíthetőek, így a fogása sem okoz gondot. A gumiszalag jól kiegészíti a torna elején elindított kimozgatást, mert a Beteg úgy tudja magát átmozgatni, hogy közben a szalag támasztásával pótolja a még hiányzó izomerőt! A gerinc tornája háton,oldalt majd hason fekvő helyzetben, később négykézláb, ülve, vagy gimnasztikai labdán ülve kivitelezhető és jól felépíthető tornasort tudunk kialakítani. Amíg az alsó végtagok nem elég erősek egy átüléshez a Fit-Ballra addig segítséggel, vagy bordásfalba, illetve asztalba kapaszkodással mindenképpen segítsük a Pácienst!
A továbbiakban a felállás gyakorlása (leüléssel, majd újra felállással) végzendő, aztán egy helyben állva történő járógyakorlatok betanulása következik. Az első lépések megtétele előtt fontos a minél pontosabb helyes testtartás kialakítása, a lehető legjobb és legszimmetrikusabb súlyelosztás a két alsó végtagon. Majd elindulhatnak az első lépések, nem túl messzire haladva ülő alkalmatosságtól, mert gyakran fordul elő szédülés, bizonytalanság, vagy egyszerűen csak gyengeség és a kezdeti öröm és lelkesedés miatt sem szabad a Páciens biztonságát kockáztatni!

A járást segítő segédeszközök:
Érdemes a nagyobb biztonság miatt járókerettel kezdeni, de ezt lehetőség szerint mielőbb letenni, mert túlságosan átveszi a terhelést, illetve csökkenti a mozgásteret, ezáltal lassítja a fejlődést! Ezután hárompontos (háromlábú) majd egypontos (egylábú, normál bot) alkalmazható. Mankók közül a könyökmankó stabil és jó az elinduláshoz, ennek dozírozása 2, majd 1 mankó használatával történik.
A járást segítő eszközök használatának vagy inkább letételének ideje nagyon fontos, és szakember megfelelő segítsége, illetve munkája kell ahhoz, hogy időben kikerüljön a mozgásból, illetve a mindennapokból. Sajnos azt látom időnként, hogy nem elég következetes, vagy idő előtt abbahagyott torna miatt a Beteg kezében marad az eszköz. Ez inkább gondot okoz később, mint javulást, mert nagyban befolyásolja majd a tartást, terhelést és okozhat váll-, nyakfájdalmakat, kéz ízületeinek fájdalmát, vagy a használt oldallal ellentétes oldal helytelen terhelését, emiatti fájdalmát! Egyszóval jól időzítsük az eszköztől való megválást!

Kívánok minden állni, járni tanulónak kitartást, hitet és az újra aktivitáshoz örömöt, egyre nagyobb mozgásteret!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu