A test helyreállítása!

Bevezető:
Napjaink mozgás-, fitness-és wellness őrületében százszámra válogathatunk a különböző mozgásprogramok, edzés változatok, izomépítő-, szálkásító-,kardiális teljesítményt fokozó mozgások között! Ennek egyrészről nagyon örülök, mert az utóbbi években azt látom az emberek tényleg el kezdtek foglalkozni testükkel, alakjukkal, táplálkozásukkal, kondíciójukkal. Másrészről viszont szakmabeli lévén sok kérdés is felmerül bennem, mert sajnos túl gyakran találkozom azzal, hogy a mozogni, tornázni vágyó egyén sportolásának, edzésének végül a beköszönő ízületi, vagy izom eredetű fájdalom vet véget.

Előkészítés:
Magyarországon, hála a reform-, és egészség szemléletű befektetőknek az edzőtermek gombamód szaporodtak, és becsülendő, hogy a szolgáltatások minősége is lényegesen javult! Jó áron, kedvezményes bérletekkel (köszönhetően a kialakult konkurencia dömpingnek) már színvonalas, gépesített, wellness részleggel is ellátott termekben építhetjük izmainkat és szerencsés esetben testtudatunkat is! Csak azt nem értem, hogy amikor edzők sora áll alkalmazásban ezekben a termekben akkor a szolgáltatáshoz miért nem tartozik hozzá az első alkalommal szinte (szerintem persze) kötelező érvényű állapotfelmérés és mozgás-, edzés terv kialakítása, segítése? Külföldön szinte minden teremben a bejelentkezés után azonnal egy személyi edző csatlakozik az érkező edzeni vágyóhoz, majd sorra végig mutatja a gépeket, de ami még fontosabb szakértő szemmel az illetőt felmérve (izomra, testalkatra, gerinc-és ízületi állapotra) elmondja mi az amit érdemes, szabad, vagy tilos csinálnia. A mozgások korrekciójával, a gépnél állás-ülés-fekvés beállításával sokkal hatékonyabb és NEM KÁROS gyakorlatsor végezhető!

Ennek hiányában látom többször az edzőtermekben, hogy a gyenge farizmú mosolygós lány kibillenő csípővel, fél órákig fut a gépen, pedig ennek csípőprobléma lesz a vége. Csak annyi kellene, hogy szakember megmutassa milyen farizom gyakorlatot végezzen előtte a tónusba hozáshoz, illetve a futás közben próbálja az oldalra billenést visszafogni, vagy ami még jobb, amíg nem stabil a mozgása addig ne fusson! Emelkedőn séta is leget hatékony mind pulzus, mind izom szempontjából!
Hasonló hiba a lapos hátas (a gerinc kiegyenesedett háti szakasza) férfi tricepsz erősítése amikor a karjának hátra húzásával a mellkast előre feszíti….eredmény, lehet, hogy a tricepsze erősödik majd, de idővel a gerinc problémái is , mert a háti szakasz laposságát, vagy netán homorodását a deréki rész próbálja majd kompenzálni, az is laposodik, vagy domborodik, majd csökken a terhelhetősége és jön a fájdalom. Itt is csak annyi segítség kellene az edzőtől, hogy megmutassa és elmondja, hogy a gyakorlat közben az ember ne tolja előre a mellkasát, tisztán vállból, karból dolgozzon!

Sorolhatnám a hibákat, de nem ez a célom. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az edzőterembe menetel előtt, vagy az első alkalommal kérjenek segítséget azok, akik nem tudják biztosan mi a jó nekik. Legjobbnak tartom azt, ha egy gyógytornász állapotfelmérő óra keretében a tornázni, edzeni vágyó teljes izomállapotát, ízületi lehetőségeit, kondícióját és terhelhetőségét felmérve ad tanácsot testtartásra, edzésformára, a gyakorlatok helyes végzésére! Aki elszánta magát a rendszeres mozgásra az legyen önmagával annyira figyelmes, hogy ezt az egy igen hasznos órát beilleszti a programba, még mielőtt bármit elkezdene.
Az edzőtermekben dolgozó személyi edzők (az én tapasztalatom szerint) nagyon segítőkésznek és kedvesek, szívesen válaszolnak a kérdésekre és a gépeket is megmutatják-kérésre. De egy bizonytalan új egyén viszonylag ritkán kéri azonnal az ilyen támogatást, zavarában inkább próbálkozik az olvasott vagy látott információkból. Ez a probléma természetesen nem a tornázó és nem az edző hibája, egyszerűen nincs még ilyen formán kiépülve a rendszer, illetve ahogy én tudom a terem vezetők sem igazán erőltetik ezt a vonalat. Remélem ez mielőbb kialakul, mert a sérülések és fájdalmak csak elveszik a kedvét az embereknek a mozgástól.

Amit még meg kell jegyeznem, nagyon fontosnak tartom, hogy egy rossz testtartású, aszimmetrikus, ízületeiben és izmaiban egyensúlyát vesztett test (ez sokszor nem is igazán látszik; csípő-és medence dőlések és elforgások, gerinc ferdülése, görbületi elváltozások, váll-nyak szerkezeti, vagy izom problémák) ha tornázik és erősít, akkor az adott hibás szerkezetre teszi ezt, vagyis a bajt erősíti. Ha a tornát és edzést megelőzi egy helyreállítás, korrekció, tartásjavítás, már két legyet üt egy csapásra, hiszen az adott problémát kikorrigálta az erősítést pedig már a helyes testtartásra és ízületi helyzetre végzi!

Összefoglalva:
Ajánlom minden kedves tornázni, mozogni, sportolni vágyónak a gyógytorna azon lehetőségét ami megfelelő alapot ad a valóban hatékony és egészséget fokozó edzéshez!

Szép napokat kívánok mindenkinek!

Pap Andrea
www.papandrea.hu
andrea@papandrea.hu