A masszázsról

Bevezető:
A masszázsról mindenkinek kellemes zene, ellazulás, masszázskrém, mentolillat és feltöltődés jut eszébe. Ez így is van jól, hiszen általában a masszázs a napi munkától, stressztől feszessé váló izmok manuális lazítását jelenti, amitől könnyebbnek, frissebbnek, teljesebbnek érezzük magunkat.

Masszázs a gyógytornában:
Szinte minden mozgásterápiát kompletté tesz az, ha manuális terápiákat, masszázskezeléseket, vagy más alternatív terápiákat csatolunk hozzá! Gerinc kezelésénél, törések utáni rehabilitáció utolsó szakaszában, kötött-feszes ízületek mozgáskezelésénél, idegi és/vagy izomfájdalmaknál az aktív mozgáskezelés mellett mindenképpen javasolnám szakember által végzett masszázskezelés beiktatását! Amennyiben a gyógytornász vállalja (minden gyógytornász képzésében jelen van a svédmasszázs, a kötőszöveti masszázs és a szegmentmasszázs tananyaga) érdemes a masszázst beilleszteni a terápiába. A masszázs szerepe az izmok ellazításában, rugalmassá tételében, anyagcsere javításában és ezek által a fájdalom csökkentésben van. Megelőzésként is bátran alkalmazható, de azt nyomatékosítanom kell, hogy önmagában ez a technika nem elegendő az általános karban tartásra! Mellette az aktív mozgás mindenképpen ajánlott, mert hiába a masszázs, vagy egyéb ízületi manipulációs, illetve alternatív terápiák, ezek egyike sem helyettesíti a kontrollált, célirányos mozgáskezelést!

Masszázs általános hatásai:
Közvetlen hatásai a vénás keringés és a  nyirokáramlás befolyásolásában jelentkezik, mellette pedig fontos, hogy olyan reakciókat indít el a szervezetben amik a szervezet immunállapotát pozitívan befolyásolják, védekezését segítik, oxigén és tápanyag ellátását javítják. Különösen előnyös ez akkor, ha bármilyen sérülés miatt az izmok atrófiája (izomtömeg csökkenése) jön létre. Az izmok átgyúrása ugyanolyan fokú kapilláriskeringés-fokozódásra vezet, mint az aktív izommunka. Meg kell azonban jegyezni, hogy természetesen az aktív izommunkát, tornát, mozgást nem helyettesíti, akkor fogadható el egyedülálló terápiaként, ha az izmok egyáltalán nem mozdíthatóak idegi sérülés miatt (ekkor is kiegészíthető elektroterápiával!) Bizonyos fajtái és speciális masszázsterápiák a belső szervekre is hatnak, ezáltal azok speciális kezelésére is alkalmasak lehetnek.

Masszázs fajtái:
Gyógymasszázs:
1) Klasszikus (svéd) masszázs
2)Reflexzóna masszázs:
-szegmentmasszázs
-kötőszöveti masszázs
-periosteális masszázs
Sportmasszázs: Lehet tréning-, előkészítő-, és fáradtságmasszázs
Reflexzóna masszázs: talpon, kézen

A masszázs megfelelő alkalmazása:
A masszázs csak nyugodt környezetben, szakember által végzett célirányos kezeléssel végezhető jól! A Páciens és a Terapeuta bizalmon alapuló oldott kapcsolata nagyon fontos, ahogyan az is, hogy a mozgásterápia-masszázskezelés egyensúlya megmaradjon! A kezelések elosztása ajánlott 1/3ad- 2/3-ados arányban, vagy váltott órákkal, vagyis egy óra mozgás-, egy óra masszázs kezeléssel.
A masszázs általában együtt jár a bőr kipirulásával, izzadással, hőfokozódással, fokozott érzékenységgel egy rövid ideig. Ez azonban fél órán belül fokozatosan csökken, majd megszűnik.

Mindenkinek ajánlom a masszázst kiegészítő terápiaként és azt is, hogy amennyiben lehetséges ezt közvetlenül a gyógytornászával beszélje meg, mert senki más nem ismerheti úgy a betegségét, illetve anatómiai sajátosságait az adott területen, mint aki a mozgáskezelést is vezeti!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu