A kéz gyógytornája

Bevezető:
A mozgásszervi problémák gyógytorna kezelésénél általában a nagymozgások,  nagyízületek, az erőnlét és az általános állapot javításával foglalkozunk elsőként. A finommozgásokkal, a kisízületekkel akkor kezdünk el határozottabban foglalkozni amikor a terápia megalapozása, a mozgások fejlesztése, az izmok erősítése már elkezdődött, megalapozódott, bevésődött. A leggyakrabban a kéz kisízületeinek, mozgásának, finommanipulációjának tornáztatásával találkozunk. Mivel a kéz munkája mind az életminőség, mind az önellátás szempontjából nagyon fontos, ezért célirányos és minél több eredményt hozó gyógytornája elengedhetetlen, és ennek befejezéséig  a terápia befejezése nem ajánlott!

Kéz betegségei:
A kézzel kapcsolatos tünetegyüttesek több területről származhatnak. Okozhatja közvetlenül a kéz betegsége, pl: Rheumatoid Arthritis kéz érintettsége, de közvetett is, mint a nyaki gerinc degeneratív elváltozása következtében kialakult idegi problémák lesugárzásaként. A kéz formája is sok esetben elváltozhat, ez nem csak esztétikai problémát, hanem a megváltozott szerkezet miatti izom-, ín és idegi eredetű tünetek miatti fogás, erőnlét, vagy érzésbeli kieséseket, elváltozásokat okozza. Az önállóan előforduló bőr-, vagy körömelváltozások általában nem okoznak komolyabb mozgásszervi tünetet, de ha társbetegségként, vagy a betegség velejárójaként alakulnak ki akkor fontos szem előtt tartani, mert befolyásolhatja, lelassíthatja  a terápia menetét, vagy a terápia során alkalmazott eljárások rosszabbá tehetik a bőrtüneteket!

Kéz terápiája:
Függően az alapbetegségtől, ez esetben is, mint a többi területen, vagy a nagyobb ízületeknél a gyógytorna változatos és több irányú lehetőségeit érdemes kihasználni a leghatékonyabb gyógyulás érdekében! A torna,  masszázs és elektromos kezelések komplex használatával gyorsabb, jobb és tartósabb eredményre számíthatunk!
Általánosságban elmondható, hogy először az adott ízület kimozgatására, az izmok rugalmasságának helyreállítására, majd a mozgás fenntartására, erőnlét fokozására kell törekedni! Jól jöhet (amennyiben nincs bőrtünet) a terület masszázskezelése az ujjak, kéztő, vagy csukló ízületeinek óvatos átmozgatása mellett. Az elektromos kezelés a gyógytorna első szakaszában segít az izmok anyagcseréjének javításában, ezáltal a gyógyulás megalapozásában. Arra nagyon oda kell figyelni, hogy amennyiben paresztézia (érzékelés megváltozás), vagy hipesztézia (érzéscsökkenés, kiesés) van jelen a fizikoterápiás eljárások (elektromos kezelés) vagy a masszázs is óvatosabban történjen, hogy véletlen se okozhassunk további károsodást, vagy később jelentkező fájdalmat!

Külön meg kell említenem, hogy bizonyos betegségcsoportoknál a kéz tremorja (remegése) is előfordulhat. Ebben az esetben a kéz szelektív tornáján kívül nagyon fontos helyreállítani a koordináció és az ujj-, illetve karhasználat! A remegés miatt a Beteg nem használja az érintett oldalt, vagy csak a legkevesebb mozgást használja ki. Ettől a kéz, később az egész végtag funkciója romlik, a tremoros oldalon az akaratlagos mozgások minimálisra csökkennek, a testképből is lassan kizáródhat. Ilyenkor a gyógytornász feladata olyan gyakorlatsor kidolgozása ami a célirányos, átmozgató, erőnlét fokozó torna mellett olyan mozgások gyakoroltatása is fontos amiket a mindennapi életben is tud alkalmazni a Beteg és amelyek segítenek az érintett oldal minél inkább visszakapja szerepét.

A kéz gyógytornája nagyon fontos és alaposságot, odafigyelést igénylő feladat! Az elsődleges feladat mindig a legérintettebb kisízületek feltérképezése, a mozgathatóság, terhelhetőség felmérése, majd kis lépésekkel, fokozatosan a legideálisabb terápia felépítése, hogy később az állapot stabilan, a fogó-, szorító-, és finommanipulációs képesség  a mindennapokba visszatérhessen, funkciója sokáig stabilan megtartható legyen!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu