A gyógytorna kezdete, lefolyása, menete

Mostanra érlelődött meg bennem, hogy leírom, milyen is egy gyógytorna óra, miről szól, miről kellene, hogy szóljon, milyen ritmusban és hogyan érdemes haladni vele, milyen rövid és hosszú távú terveket érdemes felvázolni, illetve, milyen eredményeket várhatunk.
Természetesen nem célom minden egyes betegségre levezetni a gyógytorna menetét, ahhoz a blog adta lehetőség kevés lenne talán, de olyan alapgondolatokat szeretnék itt most elhinteni, amik közelebb juttatják régebbi, meglévő vagy jövőbeli Pácienseimet az eredményekhez és a gyógyuláshoz!

Sokadszorra vagyok tanúja félrekezelésnek, hatástalan kezelésnek,( inkább időtöltésnek mondanám) és sajnos olyan állapotnak is ami pont azért alakult ki, mert egyáltalán nem került kezelésre az illető. Jó néhányan keresnek fel sajnos úgy, hogy bár előtte volt mozgásterápiás kezelésük, de ez erejükön, mozgásukon, testtudatukon nem látszik. Minden tiszteletem a kollégáimé!  Az egészségügy és a betegkezelés bármely területén dolgoznak is, tudom hogy ez sokszor milyen nehéz hivatás, milyen energiákat kell lelkileg és fizikailag saját magunkban megmozgatni, nem beszélve arról, mikor a Páciens napjait, tornaóráit kell egyengetni, segíteni, fenntartani az energiát, jó szóval, bátorítással, vagy éppen egy kis erőteljesebb ráhatással:-)
Előfordul persze az is, hogy pont a Beteg oldaláról történik olyan ellenállás, vagy nem elég kemény elhatározás, hogy önmaga ellenségévé válik, na de ezért vagyunk mi terapeuták, hogy szakmai tudásunkat és emberségünket összegyúrva a lehető legkomolyabb segítséget tudjuk nyújtani amikor és ahogy kell!

Szóval most összefoglalva átnyújtanék egy kis információ csomagot arról mi is a gyógytorna, milyen egy óra, mik a tervek, hogyan alakuljanak az állapotok:
-a gyógytorna első alkalommal állapotfelméréssel kell hogy kezdődjön! Zárójelentések elolvasása, diagnózis megbeszélése, akkori állapot felmérése feltétlenül szükséges, enélkül nehéz a terápiát kidolgozni, a gyógytornát elkezdeni! Fontos megbeszélni a célokat, a terveket, a gyógytorna menetét, mindezt úgy hogy a lehetőségeket reális alapokra helyezve, egyetértésben, azonos tervekkel, célokkal indulhasson a tényleges gyógytorna!
-a következő alkalmakkor az alapgyakorlatok megtanulása, pontos elsajátítása szükséges, tovább alakítva a terápiát, ahhoz alkalmazkodva amit a Páciens visszajelez!
-az alapgyakorlatok elsajátítása után újabb és/vagy nehezebb gyakorlatok kidolgozása szükséges általában a fejlődéshez. Ilyenkor jöhetnek szóba már olyan eszközös gyakorlatok amik nem csak érdekesebbek, hanem más irányú, vagy intenzívebb terhelés által újabb izomcsoportot mozgathatnak meg, vagy erősebben tornáztathatnak.
-ha a gyógytorna sokadik alkalommal sem okoz javulást, vagy hoz eredményt (ez azt jelenti, hogy az első órán meghatározott ritmus szerint haladva sincs semmi változás) akkor váltani kell tornát, terápiát, intenzitást, vagy célkitűzést, mert csoda csak ritkán történik, ha a nem alkalmas terápiától várunk eredményt!
-rendszeresség és kitartás elengedhetetlenül szükséges, az órák számával a hatásnak is fokozódnia kell, és közeledni a kitűzött célhoz. Természetesen óramű pontossággal nem állapítható meg előre a pontos lefolyás, sajnos mindig van valami ami kicsit lehúzza, kitolja, vagy gátolja a pontos lefolyást (időhiány, nátha, családi gondok, stb) de ezek az elhatározás és a támogatás erejével kompenzálhatóak!
-a gyógytorna eredménye erőben, mozgásban, közérzetben jól mérhető. Ha a kitűzött célt elértük, utána újabb megbeszélés szükséges, ahhoz hogy miként is lehet az állapotot fenntartani. Ha az eredmény nem megfelelő akkor pedig ahhoz, hogy újabb irányból megközelítve a dolgot a cél felé közeledhessünk.
-a mozgásnak és a tornának életre szóló folyamatnak kell lennie a terápia végeztével is. Érdemes további tanácsokat, javaslatokat kérni a gyógytornásztól a mindennapokra, vagy változó állapotra egyaránt!

Remélem tudtam segíteni a gyógyuláshoz az elhatározásokhoz és tervekhez! Mielőbb megvalósuló célokat és mozgással teljes mindennapokat kívánok mindenkinek!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu