A gyógytorna csodája

Bevezető:
Elfogult vagyok a szakmámmal, elismerem! Nincs más mozgásforma amiben ennyi újdonságot és szépséget tudnék felfedezni! Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a Pácienseim is egyre szebb és több dologra hívják fel a figyelmemet rendszeres gyógytornájuk végzése közben, vagy hosszasabb gyógytorna terápiájuk után. Az igazi jóleső érzés pedig az, amikor egy terápia végeztével az egykori Betegem most már erősen, és megújulva nem a gyógytorna befejezését kéri hanem azt, hogy dolgozzunk tovább azon, hogy izmai más területeken is edződjenek, mozgása tudatosabbá és könnyebbé váljon és ízületeit kímélve élhesse tovább a mindennapokat!

A szimmetria:
Az első és legfontosabb dolog amit sosem hagynék ki egyik gyógytorna terápiából sem, az a test szimmetriájának megéreztetése üléskor, álláskor, járáskor. Jobban fogalmazva inkább az asszimmetriára való rádöbbentés történik, hogy a mindennapokban hogyan fordítjuk, hajlítjuk, csavarjuk, tartjuk feszesen és rosszul törzsünket és végtagjainkat. Egy egy ilyen megéreztetés drámai pillanatokkal keveredik, szinte forgatókönyvszerűen. Először is jön a mondat: “Így kellene tartanom magam??!!” majd következik: ” Ennyire rosszul tartom magam??!!” végül: “ááh, ezt sosem fogom tudni megtanulni és megtartani, teljesen feszes vagyok így….” Na igen, pedig pont a beállított helyzet a megfelelő és kímélő, ellenben a reflexesen berögződött feszes, merev, aszimmetrikus tartással.
Némi gyakorlás és izomegyensúly helyreállítás után pedig mégis sikerül szinte észrevétlenül a helyes tartáshoz igazítani a törzset. A megfelelő helyeken az izmok ellazulnak, más területeken pedig megfeszülnek és tónust kapnak aszerint, hogy melyik az optimális.
A végeredmény nem más, mint egy sokkal terhelhetőbb, fájdalom mentesebb, rugalmasabb, szebb tartású test, melyben a lélek is könnyebben talál magára!

A jó gyógytorna ismérvei:
A minap azt hallottam egy hölgy ismerőstől, hogy azért nem akar gyógytornára járni, mert unalmas. Helyette inkább különböző edzésekre, megerőltető, sok ízületet károsító mindenféle csodaeszközökkel végzett tornákra jár. Sajnos nem “eredménytelenül”, mert a háta már épp eléggé fáj, a térde pedig egyre kevesebbet bír. Elszomorodtam kicsit ezen, mert úgy gondolom a gyógytorna az egyik legszélesebb repertoárral bíró mozgásforma, nem csak a betegkezelésben, hanem a megelőzésben, edzésben és utókezelésben is. Nincs ember akinek legalább három ízületét ne lehetne kezelni, a törzsizomzat erősítéséről nem is beszélve, amit mindenkinél rendszeres és állandó tornával kellene erőben tartani. Ehhez jönnek még hozzá a különböző izomegyensúly eltolódással járó beszűkülések, mint a nyak-, vállproblémák, a csípő ízület kötöttsége és a rendszeresen előforduló hát-és derékfájdalmak, merevségek!

A gyógytorna menete már önmagában is változatos: első lépésként a meglévő problémákat mérjük fel, majd egy hatékony és célirányos gyakorlatsorral megszüntetjük az izmokból -, és ízületekből eredő problémákat. Második lépésként helyreállítjuk azokat a tartásbeli, kondícióbeli és tónusbeli problémákat amik a rossz terhelés, a kikímélt fájdalmas területek, vagy a nem megfelelően használt izomműködésből erednek! Harmadik lépésként a terhelést fokozatosan növelve a kardiális és pulmonális erőnlétet fokozzuk, hiszen mit sem ér az ízületi és izommozgás helyreállítás, ha a mindennapi életben nem tudjuk ezt megfelelően teljes erővel használni!!

Az eszközök változatossága a mozgásformák sokfélesége a ritmusos, vagy éppen lazító, lassú gyógytorna változatossága kimeríthetetlen! A gyógytorna terápiája mindent megenged, jöhet labda, szalag, fitball, súlyzó, step-pad, vagy éppen csak saját test, saját súly, relaxáció, testtudatosítás! A Gyógytorna nem feltétlenül jelenti azt hogy csak sérülések kezelésére, betegségek gyógyítására lenne alkalmas, természetesen erre szolgál legnagyobb részben, de vajon nem gyógyítás e az is ha egy teljesen hétköznapi mozgáshoz, hétköznapi életformát folytató embereknek helyreállítjuk azokat az aszimmetrikus túlterhelt területeket amik beszűkítik, korlátozzák és csökkentik mozgásbeli ezáltal erőnléti és így pszichikai erejüket is!

Gyógytorna=  testtudatosítás, felszabadítás, örömszerzés!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu