A februári sikertörténet

Bevezető:
A történet nem februárban kezdődött ugyan, de gyors és elsöprő kezelés volt tele kellemes élményekkel, folyamatos és stabil gyógyulással, erősödéssel és növekvő hittel a Páciensem részéről.

Az eset:
A probléma egy lassan de biztosan bekúszó vállprobléma volt, amely először csak kis mértékben nehezítette a mindennapokat, így (sajnos forgatókönyv szerűen) figyelmen kívül is maradt. Páciensem, nevezzük T.-nek először ügyesen és leleményesen kikompenzálta a hiányzó és fájdalmas mozgásokat, de ez csak a tünetek elfedését jelenti a megoldását nem , így meg is lett az eredmény rövid időn belül. Ahogy a váll mozgása kezdett beszűkülni a fájdalom fokozódni, már nem volt más lehetőség mint a kivizsgálás és az orvosi utasítások követése. Sajnos a Betegem ekkor csak általános kezeléseket kapott mind a gyógytorna, mind a fizikoterápia terén, így a tünetei továbbra sem enyhültek, sőt időnként még romlott s az állapota. Szomorú, de az egyénre szabott terápia sokszor kimarad a tényleges betegkezelésből, ahogyan az Ő esetében is történt. A vállának beszűkülését intenzív és nagyon fájdalmas “lógatással” (felfüggesztett kar, saját súlyánál lógatva) és nyújtással próbálták megoldani, de ezzel csak rontottak a helyzeten. Az ok egyszerű; kontrolált irány és erőhatás nélkül a nyújtás megindul ugyan de egy bizonyos szinten túl húzásra az izom ellenhúzással, vagyis összehúzódással reagál, így a lazítás helyett csak erősebb beszűkülést eredményezett. A bemelegítés nélküli hirtelen nyújtás pedig sokszor szédítő fájdalmat okozott ami a gyulladást is sajnos segítette fennmaradni.
Mivel T. érezte és látta, hogy a kezelés nem hatékony így maga próbált meg megfelelő terápiát találni. A legnagyobb lendületet talán az adta, hogy a “húzás” alatt egy sorstársa került mellé aki elmondása alapján már a sokadik ilyen “rehabilitáción” (!?) vesz részt kiegészítve szteroid injekciókkal. A kúra rövid ideig hatásosnak mondható (ez a szteroid gyulladás csökkentő hatása miatt van, tüneti kezelés) de ismét visszatér, kezdődik elölről. Neki azt mondták ez jobb nem lesz, ezzel kell beérni…Nos, T. nem érte be ennyivel, közös munkánk 2011 novemberében kezdődött.

A terápia felépítése:
Első találkozásunkkor állapotfelméréssel, izomerő vizsgálattal, mozgáshatár felméréssel kezdtünk, majd a terápia alapos és pontos felépítését szem előtt tartva a mozgások lehetőségeihez mérten a fokozatosság betartásával elindult a gyógytorna. Nagyon fontosnak tartottam a manuálterápiát (a gyógytornász az ízület passzív és vezetett aktív mozgatásával mobilizálja az ízületet) és a változatos edzés és tornatervet. Nagy segítségemre volt Betegem hozzáállása és kitartó szorgalmas otthoni munkája is, mert a minden hétre új megbeszélt házi feladat gyakorlatsort elvégezte. Hozzá kell tennem, hogy T. a jobb váll jelentős mozgásbeszűkülésével jelentkezett nálam, de a jobb kar funkciókiesése miatt amit a ballal próbált kiegészíteni a bal vállában is kezdtek már jelentkezni a másik oldalhoz hasonló panaszok. Valószínűleg hatékony kezelés nélkül mindkét válla fájdalmassá és beszűkültté vált volna rövid időn belül. Ez sajnos tapasztalati tény. Így azonban nem csak megelőztük a még várható bajt, de mostanra a jobb válla teljesen használható, fizikálisan és funkcionálisan jobb mint azelőtt hogy a probléma elkezdődött! (ezt T.-től idéztem) Bő 1 éves szenvedés, kialvatlanság, fájdalom és lelki megpróbáltatás után alig 4 hónap alatt közös munkánkkal (a december második fele a karácsony miatt kiesett) heti 1 találkozással és szorgalommal teljes rehabilitáció könyvelhető el!Garantáltan visszaesés nélkül! Ami még nagyon fontos, nem volt kínzás, fájdalom, időhúzás, tünetelfedés. Személyre szabott, saját fejlődési ritmusra épített, célirányos, hatékony kezelés volt. Sok színes gyakorlattal, élvezetes, vidám órák keretében eltöltött, de komoly alapokon nyugvó terápiával!

Utószó:
Nem tisztem és nem célom egyik hely, kórház, kolléga hozzáértését sem bírálni, bírákból sok van. De kiemelt célom hangsúlyozni, és a terápiáimat aszerint összeállítani, hogy mindenki különböző,ezért a SZEMÉLYRE SZABOTT, EGYÉNI GYÓGYTORNA a leggyorsabb, leghatékonyabb és legstabilabb kezelés.

Mindenkinek kívánok energikus, derűs napokat!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu