A fájdalom

Bevezető:
” A fájdalom csak arra jó, hogy tudd, hol hibáztál” – Grace Klinika c. filmből
Ezt az idézetet még a sorozat kezdete körül olvastam és akkor valamiért kizárólag érzelmi töltetű mondatnak gondoltam…Azóta rájöttem- pár hónapja mikor újra elém került- hogy mennyire igaz ez a fizikai, testi fájdalomra is…mert az ízületi-, gerinc-, fej-, hát-, váll-, vagy sorolhatnám, millió mozgásszervi fájdalom mind-mind egy- egy hiba, vagy meg nem tett lépés következménye!

A fájdalom:
Valójában a  fájdalom nem más mint figyelmeztetése a szervezetnek, vagy az egyénnek arra, hogy kímélje az adott részt. A fájdalom általában szöveti sérülés következménye, ami lehet akár felületes, felszíni (pl bőr) vagy belső szervi, illetve mozgásszervi. A fájdalommal rosszabb esetben akár minden nap találkozhatunk, de az már annak az eredménye, hogy valamely testrészünkre nagyon nem figyeltünk oda! A legismertebb és leggyakoribb krónikus mozgásszervi fájdalom a gerinc fájdalma, de lehetnek hirtelen bekövetkező, baleset miatt, (törés, zúzódás) jelentkező, azonnali sürgős ellátásra szoruló fájdalmas esetek is!

A fájdalom élettana:
Fájdalmat akkor érzünk, ha az idegvégződések elektromos jelet küldenek az agyba. Erre válaszként az agy fájdalomcsillapítót, azaz endorfint szabadít fel, és válaszreakciót hoz létre, amely lehet pillanatnyi és fizikai, vagy hosszan tartó és érzelmi is. A lényeg az, hogy az agy azonnal próbál tenni a fájdalom érzése ellen. Talán ezért is van az, hogy a fájdalom egy ideig elviselhető, majd lassan alakul ki mindennapivá, egyre fokozottabbá, egészen odáig, amikor már  a legerősebb ember sem bírja jajszó nélkül a mindennapi megpróbáltatásokat.

A fájdalom ellen:
A legkönnyebb talán az lenne, ha azt mondanám, hogy előzzük meg…Mi sem hangzik egyszerűbben. Itt jöhetne  a felsorolás; tartásjavítás, rendszeres mozgás, étkezés, és gyógytorna harmóniája, a gyengébb test megerősítése, a kötött ízületek és izmok lazítása! Milliószor elismételt mondatok. van aki fogékonyabb, van aki nem, van aki be tudja illeszteni az életébe, van aki nem…Egy dolog azonban mindenképpen mérlegelendő; Vajon akarunk e mindennapi fájdalommal,, rossz kedvvel, meggyötörten élni. Vajon akarunk e ráébredni arra, hogy pár hete, hónapja , éve még lett volna mit tenni. Vajon akarunk e visszafordíthatatlan károsodástól szenvedni amiatt, mert amikor ez a folyamat elkezdődött azt hittük az a bátorság, ha összeszorított foggal, vagy esetleg pusztán panasz szavakkal viseltük a mindennapjainkat. Lehet hogy elég lett volna egy 20 perces mozgássor, vagy több, de a lehetett már viszonylag ritkán tudjuk kideríteni…

Javaslat:
A fájdalom viselése napjaink “hőstetet”… Nem hiányozhatunk a munkából, el kell látnia  családot, helyt kell állni minden nap, mindenkor… fájdalommal, vagy anélkül, kisebbel, vagy nagyobbal…Legyen a hőstett inkább az, ahogyan becsempészünk néhány egyszerű, de fantasztikus hatású mozgássort, gyógytornát, vagy átmozgatást a mindennapjainkba, hogy a napot rugalmasabban, jobb kedvvel, kevesebb gonddal vihessük végig!

Kívánok mindenkinek odafigyeléssel, és gondoskodással teli mindennapokat nem csak a  külső környezet, hanem önmagunk számára is!

Pap Andrea
andrea@papandrea.hu
www.papandrea.hu